Благоевградско дружество осъди АПИ за необезопасена дупка на пътя

Благоевградска строителна фирма успя да осъди Агенция „Пътна инфраструтура“ за лошо състояние на републиканската пътна мрежа.

На 5 декември 2014 година край Петрич шофьор на „Хидроенерджи-БГ“ преминал през несигнализиран и необезопасен участък от пътното платно с образувана неравност, при което на автомобила „Шкода“ са нанесени материални щети – спукана предна дясна гума и изкривена джанта.

Към датата на произшествието колата е била със сключена застраховка „Автокаско“ и собственикът предявил претенция за заплащане на застрахователно обезщетение. По-късно щетите били отстранени в оторизиран сервиз, с който застрахователят имал сключен договор за ремонт, който струвал 1042 лева.

Строителната фирма предявила първо претенция към Общината в Петрич, но получила отговор, че въпросният участък е част от републиканската пътна мрежа.

Така на 16.04.2015г. дружеството предявило претенция към ответника – Агенция „Пътна инфраструктура“, чрез Областно пътно управление – Благоевград.

По време на съдебния процес държавната агенция оспори иска с мотив, че няма убедителни доказателства за това, че катастрофата е станала заради неравност на пътя. На въпросния пътен участък е бил извършван ремонт и не  имало дупки. Осве това не било ясно на кой точно километър е реализирано пътното произшествие и с каква скорост е управляван автомобилът.

Експериза установила, че колата „Шкода“се е движила  с 60 километар в час. Именно затова съдът прие иска на ищеца за основателен. АПИ ще трябва да плати 1042 лева на строителната фирма, чийто служебен автомобил е катастрофирал заради необезопасена дупка на пътя. Освен това държавната агенция ще плати и съдебните разноски.

Решението не е окнчателно и може да се обжалва пред Окръжен съд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене