Истината за Картала! Кой как заграби ски пистата, направи я…Днес всички закононарушения лъсват на бял свят! И виновните!

Силвия СТОЯНОВА
Преди месец община Благоевград обяви, че готви още един голям проект за развитие на спорта и туризма в района. Кметът Атанас Камбитов разкри, че има идея за разширяване на ски зона „Картала“ в Рила планина.
Целта е да се построи поне още една модерна ски писта и инфраструктура, без да има презастрояване.
Общината има дял в ски центъра, но частният инвеститор, който бе теглил кредит, не го обслужваше. „Ще водим преговори с въпросната банка, за да може общината да стане собственик на ски зоната. Идеята е всички съоръжения да са общински и ние да стопанисваме този ски център”, уточни Атанас Камбитов.
Ски център „Бодрост – Картала” бе открит през 2008 г. Ски пистата е с дължина 2000 м, има ски влек с начална станция на 1400 м надморска височина и горна станция на 1750 м надморска височина, а също така и къс учебен влек.
През годините „Картала“ стана сериозно посещавана дестинация най-вече заради достъпните си цени на дневни карти, както и разнообразието на голямата ски писта. За курорта се чуваха какви ли не слухове и намерения, които включваха направата на нови писти под връх „Исмаилица“, където се намира и последната станция на прословутия кабинков лифт, на който бившият премиер Сергей Станишев „увисна“ при официалното му пускане в употреба.
Местността „Бодрост“, „Добро Поле“, „Септемврийче“, както и самата ски-писта винаги са били обект на интерес за потенциални инвеститори, но развитие към по-модерни условия имаше единствено при направата на въпросния лифт, който реално е втора употреба от Швейцария. Към днешната дата липсват оръдия за изкуствен сняг и прилежащите към него съоръжения и водоеми. През годините са се спрягали десетки имена като евентуални купувачи, почвайки от японски инвеститори, минавайки през покойния Емил Кюлев, Цветелина Бориславова, Валентин Златев и др.
През 80-те години започва изграждане на ски-център „Kартала“ в к. к. Бодрост над Благоевград, когато около 190 декара от държавния горски фонд са предоставени на Община Благоевград. Ски-центърът се намира в непосредствена близост до Национален парк „Рила“ и резерват „Парангалица“. Инвеститор е „Прима Инвест БГ“ ООД (92.7% от дялове се притежават от „Прима ФР-Илия Ризов“ ЕТ – собственост на благоевградския бизнесмен Илия Ризов, а 7.3 % са собственост на Община Благоевград). Първи, но злополучен клиент на новото съоръжение (чиито кабинки всъщност са втора ръка, 30-годишни) става премиерът Сергей Станишев през септември 2008 г.
Първоначално се смяташе, че това ще е един от малкото законни ски курорти в България, който да сочим като пример, но уви.
Според информация през 2004 г. за изграждането на „Картала” са приложени две скици с нотариален акт на името на „Прима Инвест БГ” ООД и на община Благоевград. Установено е, че община Благоевград е издала неправомерно документи за собственост на фирма „Прима Инвест БГ”. През май 2006 г. кметът на Община Благоевград назначава комисия, която да извърши преглед на заповедите от 1982 година и 1985 година и документите за ски зоната, издадени след това. Комисията не само че не открива нарушения, а и мистериозно се появяват скици с 5 имота на името на „Прима Инвест БГ“ и Община Благоевград – три от имотите са в долна станция на лифта. Тези имоти нито са им били преотстъпвани, нито са били заменени. В регистрите на Регионалното управление по горите петте терена са вписани като площи, не като имоти, а само за два от тях има скици. Териториален кадастър-Благоевград също незаконно издава актове за собственост върху имоти част от държавния горски фонд, без да е правено искане и да им одобрение от министъра на земеделието и горите. След това постъпва и искане 15 декара в средата на пистата да се извадят от собствеността на дружеството и да се заменят с точно толкова в долния край на пистата в непосредствена близост до многофункционалната сграда. Замяната отново е одобрена в разрез със закона. Незаконно е изсечена дървесина, а предназначението на терена не е сменено и няма документация. В района има път, за който община Благоевград има претенции за собственост. В регистрите на РУГ пътят фигурира като държавен горски фонд. Документите за строителството на ски център „Кар­тала” са разгледани на три заседания на комисии на общинския съвет в Благоев­град. Нередности не са открити.

Практическото осъществяване на част от инвести­ционното намере­ние започва след издаването от Община Благоев­град на разреши­телно за строеж № 232/25.06.2006 г., отнасящо се до изграждането на Пътническа въжена линия (I етап) – подобект начална лифтова станция и частично трасе.

През 2007 г. в МОСВ е вне­сен Доклад за оценка на въздействието върху окол­ната среда (ОВОС) относно предложение за изграждане на кабинков лифт, който да обслужва съществуващата ски писта Бодрост. Поради съществени пропуски до­кладът е върнат от МОСВ за доработка, вкл. и заради лип­сата на оценка за съвмести­мост с Натура 2000 (зони „Рила“ и „Рила-буфер“).

През 2007 г. строителство­то на кабинковия лифт и пре­устройството на ски-пистата започват без да е завърше­на процедурата по ОВОС. В резултат на сигнали от граждани е установено и из­граждането на ПВЛ (II етап) – подобект „Горна лифтова станция и трасе с дължина 3000 м”, за което съгласно на­личната информация (писмо №БЛ-16-00-392/13.02.2008 г. на РДНСК Благоевград) изоб­що няма издадено Разреши­телно за строеж от Община Благоевград. Осъществено­то застрояване е довело до повреждането на държавен поземлен имот №000008 в землището на с. Бистрица, общ. Благоевград, без да е учредено право на строеж.

През септември 2008 г. не­законният лифт е пуснат в експлоатация преди да бъде тестван и да получи разре­шение за ползване. В него злополучно засяда премие­рът Сергей Станишев, който е поканен за почетен гост. Със случая се заема Върховната административна прокурату­ра с подкрепата на неправи­телствените организации от Коалиция „За да остане при­рода“. Резултатът е тотално бягство от отговорност на компетентните държавни ор­гани – ДНСК и МОСВ.

Въпреки, че ВАП иска ни­щожност на разрешителните за строеж на лифта на Кар­тала, РДНСК-Благоевград отказва да признае нищож­ността, което е оспорено от Окръжна прокуратура Благо­евград пред Администрати­вен съд Благоевград. Съдът със съдебно решение отменя отказа на РДНСК Благоев­град.

С писмо No. БЛ-16-02-587/10.09.2009 Директорът на РДНСК-Благоевград за втори път отказва да обяви разрешителните за строеж на лифта на Картала за ни­щожни по си­лата на чл. 146, т. 4 от АПК. От­казът на РДН­СК е обжалван отново от Бла­гоевградската прокуратура, отново (удобно за инвеститора) с един ден за­къснение след срока за обжал­ване. С опреде­ление № 4074/22.03.2011 Върховният администра­тивен съд за втори път ус­тановява, че Окръжната прокуратура внася жалби за обявяване на строежа на лифта за незаконен и за премахването му като такъв ден след изтичане на про­цесуалните срокове. Може би „случайно случилата се случайност“, че един от про­курорите в Окръжната про­куратура – прокурор Евге­ния Стоянова, е съпруга на инвеститора в ски курорта Илия Ризов, е само един не­натрапчив щрих в контекста на провала на благоевград­ската прокуратура да за­щити обществения интерес, въпреки разпоредбите на Върховната административ­на прокуратура.

Запитан дали ще пред­приеме правни стъпки за нарушенията на Закона за опазване на околната сре­да, министърът на околната среда и водите отказва да реагира под предлог, че чл. 147, ал. 1 от АПК не позволя­ва на държавните органи да обжалват административни актове.

Безхаберието на дър­жавните институции към спазването на законност­та достига своя връх на 30 декември 2009 г., когато местната власт и ДНСК под­веждат и министър-пред­седателя Бойко Борисов да открие незаконния лифт на Бодрост-Картала, въпреки течащите прокурорски про­верки, съдебно дело и отказ на екоминистерството да съгласува лифта.

И до днес институциите продължават да си прехвър­лят топката и никоя не пое­ма отговорност да обяви ре­шението за нищожно. ДНСК твърди, че щом решението е влязло в сила, а обектът е изграден и пуснат в екс­плоатация, разрешението е непоклатимо и не може да бъде отменено. МОСВ твър­ди, че не може да бъде из­дадено разрешение, ако не е приключила процедурата по ОВОС с произнасяне на административния орган, т.е. МОСВ. Но тъй като вече има издадено разрешение и строежът е завършен, МОСВ не вижда как би могла про­цедурата да бъде приключе­на законосъобразно, защото тя следва да протече преди издаване на разрешението за строеж. От друга страна, ДНСК е изразила станови­ще до МОСВ, че неналичие на отрицателна оценка за въздействие върху окол­ната среда ще бъде пречка за мотивиране на отказ за издаване на разрешение за ползване от ДНСК.

КЛЮЧОВИ ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ

  1. Закон за опазване на околната среда и Закон за би­ологичното разнообразие

Без да е издадено решение по ОВОС и оценка за съвмес­тимост с Натура 2000 лиф­тът бива построен, изсечени са незаконно няколко де­кара гора за прокарване на временни пътища за строи­телството на стълбовете на лифта, а трасето на ски пис­тата се преустройва с булдо­зери

  1. Закон за горите

В държавен горски фонд Държавната агенция по го­рите документира незакон­ни сечи с цел преустройство на трасето на ски-пистата, строителството на долна лифтова станция и прокар­ване на временни пътища за строителството на лифта.

Регионално управление по горите-Благоевград е по­дало сигнал, на база който е установено, че в Картата на възстановената собстве­ност от 2005 г. е нанесено увеличение на площта на общинските имоти (писта и имоти за застрояване около първа лифтова станция), за което нямаме информация от ДАГ да са съгласувани нови предложения за замя­на изключване на земи и гори от горския фонд, освен тези от 1982 и 1985 г.

  1. Закон за устройство на територията

3.1 Разрешително за стро­еж №232/26.05.2006 г. е издадено от Община Благо­евград в нарушение на чл. 144(4) от ЗУТ.

3.2 Строителството на до­лна лифтена станция излиза извън предвидените в ПУП линии на застрояване.

3.3 Съгласно проверка на РДНСК-Благоевград строи­телството на горна лифтена станция се извършва неза­конно без актуално разре­шение за строеж

  1. Закон за държавната собственост

Съгласно проверка на НПО строителството на горната част от лифта се извършва без учредено право на стро­еж в държавен поземлен фонд. За случая е информи­рана прокуратурата

  1. Наказателен кодекс

По сигнал на Коалицията „За да остане природа в Бъл­гария“ Окръжна прокурату­ра Благоевград установява, че инвеститорът Илия Ризов е направил опит да узакони незаконния строеж на лифта чрез фалшифицирани еколо­гични документи. На 11 де­кември 2009 г. ДНСК пуска престъпно изградения лифт в експлоатация, а премие­рът Бойко Борисов е подве­ден на свой ред да открие незаконния обект същия ме­сец.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене