Ученици от Гоцеделчевско подариха на д-р Милен Врабевски картината на самоукия майстор от Дъбница – „Тайната вечеря“

Ученици от Гоцеделчевско и училища от Родопския край, които от вчера участват в XVIII Пролетен семинар на фондация „Българска памет“ в морската столица Варна, изненадаха с невероятен подарък президента на фондацията и организатор на поредния голям форум за младите хора – д-р Милен Врабевски.

От името на 45-имата участници в семинара от Гоцеделчевско и Родопите – ученичката Елена Папалюгова от ПМГ „Яне Сандански“ – Гоце Делчев, подари на Милен Врабевски оригинала на уникалната картина „Тайната вечеря“ на самородния талант от гърменското село Дъбница – Андон Костов, която е в пълен синхрон с наближаващия голям християнски празник Възкресение Христово.

Ученици от Неврокопския край коментираха, че съпричастни към тяхната и на ръководителите им идея за закупуване на произведението на изкуството са станали щедри бизнесмени от района, училищни ръководства и общинската администрация в Гърмен.

От мястото на голямото събитие те предадоха, че на официалното откриване вчера на XVIII Пролетен семинар „Силна национана идентичност – силна европейска идентичност“, който се провежда под мотото „Перспективи пред младите в Европа“, освен председателя на фондацията Милен Врабевски са присъствали и кметът на Варна Иван Портних, председателят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, Богдан Мирчев – представител за България на фонзация „Ханс Зайдел“ и много други изявени личности.

Учениците от Гоцеделчевско съобщиха още, че програмата им е изключително наситена, но пък интересна, защото имат възможност да участват в многото интерактивни сесии, ролеви и симулационни игри, при които с нетърпение очакват срещите си с Ана Кочева от БАН, която ще представи „Кирилицата – азбуката на разширението”, и с популярната журналистка от БНТ Добрина Чешмеджиева, която ще направи своеобразен референдум на тема ”Солидарност и граници – ЕС и миграционната криза“.

Според програмата участниците ще имат поредна среща и с Искрен Кръстев от Глобален предприемачески мониторинг” /GEM/ – България, който участва в семинара с презентация „Предприемачески нагласи и психология на успеха” и симулация „Работодатели и служители”.

„Музиката като универсален език – Митове и послания на западната култура” също присъства като тема, която участниците ще дискутират с музикалната журналистка Елена Розберг.

Силно впечатлени от първия ден на големия младежки форум във Варна, участниците от Гоцеделчевско разказаха за магнетичността на евродепутата Моника Панайотова, която успяла буквално още в първите минути да разчупи ледовете и да внесе спокойна и творческа атмосфера сред всички присъстващи с различни теми като ”Да се опознаем”, благодарение на които всички сами стигнали до убеждението, че правилото за успех в живота се съдържа във формулата за екипност.

В програмата на семинара е заложено и посещение на резерват „Плиска“, природния феномен „Побитите камъни“ в самия град Варна, обявен за Европейска столица на младежта.

Участниците не скриха, че очакват с нетърпение интересната разходка, провокирани от думите на кмета Иван Портних, който при откриването им заявил: „Ще станете приятели на Варна завинаги“.

Тази година в срещата на младото поколение в зала „Одесос“ на Гранд хотел „Варна“ участват 150 ученици от България и младежи с български корен от Украйна, Молдова, Сърбия и Македония.

Картината „Тайната вечеря“ на самородния талант от Дъбница Андон Костов, която подариха на д-р Милен Врабевски
Кметът на Варна Иван Портних

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене