Силата на водата на река „Градска“ след падналите обилни дъждове извади на повърхността добре запазен водопровод от античността

баня По голямата част от римските водопроводи минавали под земята, за да може водата да е студена. Този водопровод в момента е в леглото на река „Градска“.

Николай Гаутов – географ: „Той не е бил там. Явно е текла отстрани.  Над него има културен клас, който съхранява историята на нашия град. „Жалко е, че реката веднъж като го е извадила, много е вероятно да го унищожи.“

За да си напояват нивите, земеделците някога са пробивали водопровода, за да го свържат със своя тръба, която след това отново заравяли. Тръбите са много майсторски изработени – фини, запазени и до днес.

Реката пази в себе си много история. В нейното корито е намерена и част от антична колона, но последното разкритие ни дава повод за размисъл – трябва повече да се интересуваме от миналото на нашия град, да проучваме и съхраним това богатство. От историята трябва да знаем, че нашия град е прочут с водата, казва Николай Галтов.

„В началото на 20 век, около селището, абсолютно всички изворчета са били каптирани и са използвани. В Неврокоп е имало над 200 чешми, от които над десет са били обществени.“

Водопроводите са били много строго охранявани. За този тип съоръжения е имало много строги закони. Това става ясно от тръптата на Фронтин, който е най – известният от античността, занимавал се с водоснабдяване. Бил е управител по водите на Рим по времето на император Траян. В запазен негов документ, той описва състоянието на водопроводите, количеството вода, което е минавало по тях, нарушенията на чиновниците, а на финала дал и професионални съвети към тях.

Водата била използвана за ежедневното функциониране на обществените бани и тоалетни, чешми и фонтани, както и за поддържане на хигиената и битовите нужди в домовете. Най – големите консуматори били баните.

„Това е османска баня, която е върху антична баня. Тук са живели хора, които са били на високо културно ниво. Това е само една малка част, купол – върха на айзберга. Истинският строеж е долу в земята! Това е интересен обект, запазен, дай Боже нищо да не се случи. Трябва да бъде хубаво проучен.

Най – любопитно е, че кражби на вода е имало още по римско време…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене