Добрата новина: В село Петрово ремонтират с доброволен труд, изгоряла къща на възрастни съпрузи

Изгорялата миналия понеделник къща на семейство Цавкови в санданското село Петрово ще бъде ремонтирана с доброволен труд от техни съселяни.

Домът на 66-г. Димитър и съпругата му Лиляна, която е инвалид, бе изпепелен като факла до основи от голям пожар заради късо съединение. Жилището на съпрузите не е застраховано. В момента те са приютени при свои близки, но още не са се отърсили от шока, че са загубили двуетажната си къща.

„Ще направим всичко по силите си, имаме майстори в селото. Но трябва да осигурим строителни материали и финансови средства. Трудът е най-малкото ни грижа.

Хората са готови да помогнат на всеки, който е в беда“, заяви кметът на населеното място Методи Менчев. Той вече е изпратил молби и до „социално подпомагане“, и до община Сандански. Но се оказало, че ще се отпуснат малки суми. Социалните ще дадат не повече от 350-360 лева, а общината – около 600 лева. Тези пари няма да стигнат за нищо. „Затова започнах да обикалям големите фирми в региона. Една да даде дървен материал, ще търсим и от горското стопанство дървесина, друга фирма да даде цимент и желязо, трета – пари. Местните хора също ще помогнат с каквото могат, но повечето от 500-те жители са пенсионери с ниски пенсии. Страшно е да останеш без дом“, каза още селският управник. Разчистването на руините след огнената стихия е на финала. Всеки ден 5-6 души се трудят, за да махнат изпепелените останки, за да може да се работи по възстановяването на къщата на Димитър и Лиляна.“Няма да спрем с кампанията, докато не обезпечим с финансови средства пълния ремонт на сградата“, увери кметът Менчев.

Ще се опитаме да помогнем кой с каквото може. Майстори от селото могат да работят без пари, горското да даде дървен материал, общината да осигури пари, фирми да отпуснат други необходими материали“, каза още кметският управник.
Копирано от standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене