Ирена: Няма значение каква е музиката – важното е хората да чувстват, докато я слушат!

Едва дванадесет годишна, Ирена издава албум с автентични Бански песни. От малка свири на пиано и пее по фестивали и концерти. Изпълнява богат репертоар на няколко езика, включително и иврит. Младата певица е от Банско, завършила средното си образование в НУФИ „Филип Кутев”, а висше – в АМТИ-Пловдив – специалност „Изпълнителско изкуство”. Красива, млада и амбициозна – Ирена е готова бързо да се наложи на музикалната сцена.

IrenaОт колко време си на професионалната музикална сцена?

С музика се занимавам от много малка. На 6 годишна възраст започнах уроци по пиано, след това бях част от вокална група.  Редом с това се насочих към изпълнението на български  фолклор и изучаване на солфеж. Завършила съм средно музикално училище  НУФИ „Филип Кутев” и висше образование в АМТИИ – град Пловдив. 2014 година подписах договор с една от най-успешните фирми в България – Ара мюзик. Те са един страхотен екип от професионалисти , които ми помагат и ме мотивират да се развивам  и да творя. Направих три успешни песни – „Защо мълчиш“ , „Моята друга страна“ , „Даваш на заето“. Продължавам да работя по нови проекти, с които съвсем скоро ще изненадам моите почитатели.

Името ти стана известно в медиите с шокиращата новина, че си пуснала брада за най-новия си видеоклип. Визията ти напомня страшно много на тази на австрийския певец Томас Нойвирт, известен със сценичното си име Кончита Вурс. Как дойде това екстравагантно решение?

– Да, впуснах се в това предизвикателство. За мен това беше един голям експеримент и голяма доза провокация. Идеята дойде от сръбския режисъор – Деян Миличевич, който искаше да разчупим обстановката и да направим проекта по-различен и интересен. Идеята  беше да пресъздадем  по един доста по-различен начин сюжета на песента. Определено се изисква доста смелост да влезнеш в такава нестандартна роля. Аз съм първата българска певица, която се осмели да направи нещо толкова нетипично. Все пак в България е доста трудно един млад изпълнител да бъде забелязан  и за това реших да направя нещо, с което ще предизвикам интерес  и успях. Веднага след като пуснах песента заваляха коментари, статии. Имаше доста различни мнения, на някои не им хареса,  други пък бяха изключително впечатлени  и изненадани от проекта.  Аз съм доволна от резултата  и ще продължавам да съм различна и неузнаваема във всеки следващ мой проект.

Какво е да снимаш видеоклип с чуждестранен екип?

Да, снимах целия си клип в Сърбия. Чуствах се като голяма звезда. Отношението им беше изключително професионално и всеотдайно. Сръбският екип няма нищо общо с българските екипи. Вниманието им към мен и подготовката преди клип беше на световно ниво. Бях толкова изненадана като разбрах че целият сръбски екип, даже и актьорите ме познаваха и знаеха моите песни. В Сърбия BALKANIKA Music Televison е много гледана и ме знаят от там…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене