Благоевградските села създават доброволни отряди за борба с пожарите

Кметовете на селата в община Благоевград ще сформират доброволни отряди за гасене на пожари. Целта е да се реагира веднага при възникването на огнени нциденти и да помагат на професионалните огнеборци.

„Аз вече имам набрани доброволци за тази дейност. Предстои ни обаче да правим тренировки на терен, пожарникари ще дадат ценни съвети за начина и правилата при потушаването на огнени стихии”, заяви кметът на село Зелен дол Ангел Младенов. Преди седмица той и колегите му проведоха нарочна среща с ръководството на РС ПБЗН – Благоевград. Управниците поискаха да бъдат възстановени противопожарните пунктове във всяко населено място.

Навремето в кметствата имаше противопожарни табла с помпи, маркучи и други приспособления при евентуални инциденти, но сега всичко е разграбено, призна кметът на село Изгрев Йордан Китанов. Кметовете смятат, че тази практика трябва да бъде подновена и да бъдат оформени такива противопожарни табла. Затова ще се създадат и доброволни гасачески групи, които да реагират веднага при възникването на пожар, докато дойдат огнеборците от Благоевград. Практиката показва, че те вършат много добра работа отдалечените от общинските центрове населени места.

Години наред доброволци се справят сами с пожарите в община Сатовча. В района няма противопожарна служба. Преди години държавата отказа разкриването на такава структура, тъй като няма достатъчно средства за нейното функциониране. Така местните хора продържават да разчитат на доброволците да гасят битовите и горските пожари. Още по време на своя първи мандат през 1999-2003 година управникът на общината Арбен Мименов направи местно формирование от огнеборци. Причината е, че Сатовча е на цели 40 километра от най-близката противопожарна служба в Гоце Делчев.

Доброволната структура има подразделения в селата Сатовча, Кочан, Вълкосел и Слащен, като в тях участват  24-ма  мъже.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене