Без категория

Пет милиона лева по европейски програми в гр. Хаджидимово и общината

IMG_8359

Екипът на Облас­тен информационен център Благоевград беше на посещение в община Хаджидимо­во през седмицата, за да обсъди на място е колегите си от общин­ската администрация доколко успешен е бил за тях програмни­ят период – 2007-2013 г., какви трудности са срещнали и как парт­ньорството с центъра може да им помогне да използват по-пълноценно възможностите,които ще предоставят европейските програ­ми през следващите години 2014-2020.

За близо 5 милиона лева е сключила до­говори по различните оперативни програми Община Хаджидимо­во през изминалия се­демгодишен период. Два от тях са на об­щинска администра­ция, а бенефициенти на останалите 3 са местни фирми.

Пад 700 хиляди лева европейски средства са вложени по проекта на общинската адми­нистрация по ОП „Ре­гионално развитие“ за въвеждане на мерки за енергийна ефектив­ност в три от детските градини на общината — в Хаджидимово и в селата Копривлен, и Абланица.

По ОП „Развитие на човешките ресур­си“ е разкрито звено за предоставяне на ус­луги в домашна среда в общината. Проек­тът, който все още не е приключил, ще об­служва 65 лица с ув­реждания и възрастни хора и ще е осигурява заетост на 35 безра­ботни.

Основните евро­пейски средства в общината, която е де­финирана като селски район, идват по линия на Програмата за раз­витие на селските ра­йони. С такива сред­ства са финансирани всички големи инфраструктурни проекти на Хаджидимово – рехабилитация на ули­ци и ВиК мрежи по селата, изграждане на градския парк с фит­нес на открито, воден басейн с атракции, детски площадки, алеи сред природата.

Пример за добра практика на публич­но-частно партньор­ство за развитие на туризма видяха екс­пертите от Област­ния информационен център в Хаджиди­мово: предприемчйв бизнесмен е използ­вал средства от Про­грамата за развитие на селските райони за да реновира час­тен имот в съседство е парка и да предлага туристически услуги на базата на изграде­ната публична инфра­структура.

Основният поми­нък на населението в малката община си остава селското сто­панство. С помощта на европейските сред­ства за подпомагане на земеделските про­изводители много от местните младежи са решили да създават свои малки стопан­ства и очакват с не­търпение отварянето на новите мерки по селската програмa за да останат да живеят по родните си места.

Вестник „Хроника“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене