Сензационен сигнал до ИА на ДФ „Земеделие“: Кой наруши „регламента“ с назначаването на новия директор на РА в Благоевград Св. Сотирова без стаж на отговорния пост?

Силвия СТОЯНОВА
В редакцията на Топ Преса наш читател, представящ се като Светла П. от Благоевград, ни изпрати писмо, в което твърди, че директорът на ДФ „Земеделие“ е назначен на поста с протекции без да има необходимия стаж и опит за заемането на тази длъжност. Ето какво още пише в писмото, публикуваме го без редакторска намеса:
„Здравейте, казвам се Светла П. и съм от Благоевград. Искам да Ви обърна внимание на поредния назначен кадър, по нечестен начин. В Държавен фонд „Земеделие“ след огромния скандал, който се развихри с дипломата на Калина Илиева и нейното отстраняване от длъжност, някой си помисли, че практиката да се назначават случайни хора във Фонда е прекратена. Да, ама не. „Спечелилата“ конкурс, проведен на 09.03.2016г. за директор на Разплащателната агенция към ДФ „Земеделие“ – Благоевград Светлана Сотирова се оказа без необходимия професионален опит – най-малко 7 години стаж за заемане на длъжността. Сотирова едва събира 4.5 години професионален опит. Оказва се, че две години и половина лицето работи като експерт във фонда, но не като юрист и две години се води като юрисконсулт във фирмата на брат й. През останалото време е бензинджийка и продавачка. Въпросът е кой „помогна“ за назначаването на Сотирова? До кога ще продължава тази практика? Очакваме г-жа Сотирова да предостави документи, доказващи необходимия професионален опит., защото обратното ще ни накара да останем с един „горчив“ вкус в устата. На тази дирекция се възлагат много надежди. Парите, отпуснати от ЕС, трябва да достигнат до обикновените хора, а как да стане това като този, който трябва да го направи честно, е назначен по нечестен начин? Прилагам и документ от НАП, удостоверяващ стажа на госпожата“ (Пазим документа в редакцията).
Това ни написа наш читател днес. Преди няколко дни получихме същата информация и от друг читател, който също пожела анонимност, като заяви, че ще изпрати подобно запитване до изпълнителната агенция на ДФ „Земеделие“.
За да спазим журналистическата етика, потърсихме за коментар пряко засегнатото лице г-жа Сотирова, която да обясни нейната гледна точка върху евентуалните съмнения за нагласен конкурс.
Ето какво каза тя: „Някой се стреми да всява смут, разпространявайки невярна информация. Институцията, която ме е назначила е проверила фактите около мен. Ако имате повече въпроси, обърнете се към пиар службата в изпълнителната агенция в София. Смятам ,че това е тенденциозна атака от хора, чиито интереси по някакъв начин са накърнени. Не се срамувам от дейността си и от работата, която съм вършила през годините. Пак казвам, каквито и въпроси да имате, обърнете се към директора на пресслужбата“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене