Кандидатът за народен представител Димитър Гамишев ексклузивно пред вестник Топ Преса – югозападният таблоид: В политиката няма място за чувства!

Време за излишно приповдигане и самочувствие няма – залагаме на реално из­пълними политики и знаем как да постигнем дългосрочен икономически растеж

Интервюто взе  Веселин СТАМЕНОВ

Роден в град Гоце Делчев. Завършил средното си образо­вание в родния град. Бакалавър по стопан­ско управление и ме­ниджмънт завършен във Висше училище по агробиз­нес и развитие на регионите в град Пловдив. Уважаван предприемач, хотелиер, сам се определя като рабо­тещ човек. Димитър Гами­шев е общински съветник и кандидатът за народен представител от партия ГЕРБ от град Гоце Делчев. Той беше посочен от мест­ната структура с изключи­телно доверие. Утвърден от националното ръковод­ство на изпълнителна ко­мисия под номер седем в листата с кандидатите да влязат в българския пар­ламент. Господин Гамишев прие поканата на Топ Преса – югозападният таблоид, да даде първото си предиз­борно интервю за старта на кампанията, за което сме му много благодарни и за­дължени.

– Господин Гамишев, благо­даря Ви, че приехте поканата да дадете първото си предиз­борно интервю за вестник Топ Преса – югозападният табло­ид. Нека започнем стандарт­но – какво ви мотивира да вземете решение да се впус­нете в предизборната надпре­вара?

– Първо благодаря за пока­ната. Фактът да бъда номи­ниран за кандидат народен представител от партия ГЕРБ за мен основано е задължа­ващ. Повече политици и на местно и на национално ниво приемат, гласуваното от хора­та доверие като отговорност но аз бих добавил и думата – дълг. Това че бях пред­ложен от мо­ите съпар­тийци с голямо мнозинство за мен е изключително признание, прави ме задължен да по­стигна възможно най-добрия резултат. Това е основната мотивация да приема анга­жимента да представлявам хората в народното събрание. Това решение не е лично. То е продиктувано от обществе­ната нагласа, от доверието, което получих от моите съ­партийци в Гоце Делчев и на­ционалното ръководство на партия ГЕРБ в София в лице­то на лидера Бойко Борисов и заместник председателят Цветан Цветанов.

– Чувствате ли се подготвен да бъдете народен предста­вител?

– В политиката няма място за чувства (усмихва се). В по­литиката според мен нямат място и емоциите. Готовност­та ми да работя в полза на обществото, съм я показал преди години, още при учредя­ването на партия ГЕРБ – Гоце Делчев. Когато припознах ка­узата на ГЕРБ като своя и да­дох немалко от съзнателния си живот и лично време да я отстоявам. Всичко останало е следствие. Приемам номи­нацията ми за кандидат наро­ден представител като част от работата ми на политик. Вре­ме за излишно приповдигане и самочувствие няма. Бъл­гарското общество очаква от следващото 44-то Народно събрание да осигури стабил­но мнозинство, да избере солидно и работоспособно правителство и да приеме ре­ална законодателна програма за развитие на икономиката, съживяване на българското производство и осъществя­ване на нов тип социал­на политика. За друго няма време.

– В предварителния разговор коментирах­ме предизборната програма на партия ГЕРБ. Без спор Вие като председател на партията в Гоце Дел­чев неведнъж я под­крепихме във всички­те й точки. Повечето Ваши колеги – канди­дат народни предста­вители обаче акценти­рат върху определена част от нея, припознавайки я като основен приори­тет в кампанията. Кой е Вашият приоритет, гос­подин Гами­шев?

– Като бъ­дещ наро­ден пред­ставител възнаме­рявам да се при­държам към по­силните за мен точ­ки от предизборната ни програма. Имам увереност да смятам, че мога да работя в частта по инвестицията в образование­то и квалифицираните кадри в сектора. Според мен тряб­ва да се насърчава връзката на обра­зователната система с нужди­те на пазара на труда. През го­дините доказахме, че водещо за ГЕРБ е повишаването на доходите на всички българ­ски граждани. Дайте си смет­ка, че ние залагаме на реално изпълними политики и знаем как да постигнем дългосро­чен икономически растеж. Но това, което смятам за своя лична цел, е идеята на нашия председател господин Бойко Борисов – намаляване на бюрократичната тежест върху бизнеса и гражданите и прехвърлянето и върху ад­министрацията. Целта ни е да прехвърлим тежестта от бюрокрацията върху админи­страцията, а не върху гражда­ните и бизнеса. Проблемът с бюрокрацията ескалира в по­следните десетина години, защото самата адми­нистрация се хра­ни с бюро­крация. Зако­нът ще за­бра­нява на администрацията да искат от гражданите документи, из­дадени от други администра­ции и аз смятам да работя активно за това. Чиновникът вече по електронен път ще събира информация. Какво се случва, ако не я събере или има забележка? В 7-дневен срок този чиновник ще инфор­мира гражданина, че трябва да си направи необходимото. Това работи по един перфек­тен начин. Имаме електрон­на агенция, маса европейски програми, така че е на пълно изпълнимо, по-добре да го на­правим сега стига да получим нужното доверие. Аз лично съм уверен в това.

– Определено плановете за бъдещето звучат добре. Но бих искал да Ви върна и мал­ко назад, по време на упра­влението на ГЕРБ. Резултати­те от това управление според Вас добра мотивация ли ще са за избирателите да ви при­познаят отново за бъдещото управление на страната?

– Винаги съм бил умерен в публичното говорене, защото смятам, че повече трябва да се работи и по-малко да се говори. Също така смятам, че резултатите от направеното от ГЕРБ през последните го­дини са повече от силна мо­тивация за българския изби­рател. Разбира се, има и лоши фактори, които влияят това послание да се пре­чупва през призмата на лъжливия популизъм и непочтени и политиче­ски действия, които спо­ред мен могат да разкон­центрират обществото. Ето защо резултатите от постигнато не трябва да се приемат за реклама, а за чист аргумент ГЕРБ да се върне отново на власт. За района на Гоце Делчев например пар­тия ГЕРБ направи много. Детски площадки, улици пътища, саниране… всич­ко това беше постигнато от управлението на пар­тия ГЕРБ, със съдействи­ето на ГЕРБ. Партията доказа, че интересът на хората е над партийния – твърдо го заявявам, че това е само при нас.

– В този ред на мисли в моето съзнание изплу­ва въпросът… Вие освен политик лидер на пар­тия ГЕРБ – Гоце Делчев, сте един от уважаеми­те предприемачи в региона, също така хотелиер … човек на бизнеса. Бизнесът изис­ква енергия и трябва да се цени времето. Откъде у Вас тази енергия, откъде черпите енергия и сили да работите във всички сфери на работата си и като поли­тик, и като биз­несмен?

– Буквални­ят превод на думата бизнес­мен е работещ човек. Прие­мам се като такъв. Другото са ваши думи. Основният из­точник на енер­гия, който ме зарежда еже­дневно, това е благодарността на хората. Кога­то видя довол­ството в техни­те очи. Преди година ми беше гласувано до­верие да поема структурата на партия ГЕРБ – Гоце Дел­чев. Странно ми беше, но в офиса на парти­ята се усещаше едно напреже­ние. Липсата на ежедневен диалог между партия и изби­ратели. Нужен беше пречист­ващ процес, не само партиен, но и духовен… Затова започ­нах с водосвет, направен от Не­гово високоп­реосвещенство неврокопския митрополит Серафим. Този процес продъл­жи с индивиду­ални разговори с всеки едни наш член, с все­ки наш изби­рател, с всеки, който е дошъл в офиса да иска помощ и съдействие. Само за един ме­сец имаше видими резултати. Хората видяха реалното лице на партия ГЕРБ в Гоце Дел­чев. Няма нищо по-хубаво от това, когато хората се връщат офиса и благодарят за съдей­ствието, за помощта. Няма нищо по-зареждащо от това да ме спират хора по улиците и да ми стискат ръката и да ми кажат „Браво“ и „Благода­ря“. Това превръща работния ми ден в 16-часов. Знаете ли, че има хора, които ми казват: „Ти си единственият политик, местен парламентарист, кой­то постоянно си вдига теле­фона“… направете си сметка. Как да не работиш, как да не развиваш, когато обществото те задължава….

– Следва моментално на­шия редовен въпрос, който задаваме към политиците. Повече Ви даде политиката или повече Ви взе?

– Политиката дава много. Дава контакти, дава възмож­ности, дава развитие но и взе­ма много… На мен лично ми взе много от личното ми вре­ме, времето за семейството, за близките, за приятелите… може да се каже, че има дни, в които дори не мога да ги видя. Използвам дори случая да им се извиня за това. Нека не ви звучи драматично, просто с този въпрос ме ударихте на слабото място. Но в живота си човек прави избор, прави жертви и се бори този избор и жертвите да са за добро. Давам ви пример – на пре­зидентските избори минала­та година двадесет дни аз се прибирах късно през нощта вкъщи само да поспя за ня­колко часа. Всичко останало беше само работа, работа и много, много срещи с хората… Има например дни, в които отделям половин час за себе си в дома си, и като седна на дивана, констатирам колко са пораснали децата ми. Виж­дам, че съм пропуснал много време. Благодаря на съпру­гата си за разбирането и под­крепата.

– Накрая какво е Вашето послание към избирателите за началото на кампанията?

– В живота не е важно откъ­де идваш, а накъде отиваш, и по пътя е важно да си щаст­лив! Ето защо дните на избор в нашия живот са едни от най-важните. Ние като обще­ство определено си дължим взаимно уважение, но според мен си дължим и по зрънце доверие. Всеки заслужава да му се гласува доверие, а действията му ще покажат дали тази заслуга ще се раз­вие или ще изчезне. Искам от избирателите шанса да ме из­слушат, да приемат послания­та ми, да продължат да дават доверието си за ГЕРБ, защото ГЕРБ доказа, че е партия на морала, партията на градежа, партия на бъдещето… И ако ми позволите да перифрази­рам една култова реплика на пиесата „Хъшове“ на Иван Вазов, че светът е кръчма и да седнем на една маса, аз ще кажа… време е да седнем на една маса, да обединим усилията си и да продължим да развиваме в България. Да превърнем в реалност мечти­те си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене