Безумията в община Гърмен продължават: Най – бедната община в областта даде 13 заплата на кмета Минка още през март, тече таен ход за узаконяване на „Кремиковци“! Тече политически реваншизъм! Няма такава държава!

Двама селски кметове от ДПС и един от БСП в община Гърмен бяха показно отрязани от премии „за постигнати резултати през 2015 г.“ по списък, изготвен от кметицата на Гърмен Минка Капитанова и гласуван от съветниците на сесията от 25 март т.г. От награда са отрязани кметът на с. Ореше Рекип Камбуров /ДПС/, на с. Осиково Митко Дедьов /БСП/ и на с. Рибново Феим Иса /ДПС/, които бяха начело на селата си и през миналия мандат и на практика отрязването от награда означава, че нищо не са работили през 2015 г.

За разлика от тях, с парични премии са всички останали кметове на общината. Най-високо отличие във финикийски значи получи кметицата на с. Огняново Димитрия Гюрова, която бе кандидатура на Реформаторския блок. За миналогодишната си дейност тя получи бонус от 800 лв. към заплатата.

„Че отношението на Капитанова към нас е лично, личи и от факта, че парични премии получиха дори новоизбраните кметове през миналата година”, коментираха финансово наказаните селски управници Камбуров, Дедьов и Иса. За по-малко от 3 месеца работа начело на селата им всеки от колегите им новобранци получи от 30 до 100 лв.

За самата Капитанова, която бе издигната като опонент на ДПС от „Движение за просперитет и сигурност на община Гърмен”, се погрижи председателката на ОбС Екатерина Татанова, която на свой ред внесе предложение в извънредната точка на сесията, разпределяща общински пари на калпак. За много добра работа през 2015 г. Татанова предложи наред със селските кметове да бъде наградена и общинската кметица. Без да чакат втора покана и да пилеят сили в дебати, съветниците гласуваха Минка Капитанова да се самонагради от миналогодишните икономии в общинската хазна с 2200 лева, колкото е брутното й трудово възнаграждение. Кметицата не се възпротиви.

Така наред със сериозната заплата, гласуваните й вече  командировъчни от 5500 лв. и други 6500 лв. „за представителни цели и международна дейност“ кметицата на една от най-бедните общини в региона си докара 13-а заплата за 2016 г. още през март.

Двете предложения – на Капитанова и Татанова, минаха въпреки протестите на 3-мата ощетени селски кметове за пълен субективизъм при определяне на наградите. Малко по-късно след консултаци с адвокати тримата решиха, че казусът е достоен за Комисията за защита от дискриминация. Жалбата срещу Капитанова, която те ще внесат в КЗД до края на седмицата, е на основание чл. 4, ал. 1  от  Закона за защита от дискриминацията. Според него „забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние, или на всякакви други признаци, установени в закон или международен договор, по който Република България е страна“.

Решителността, с която съветниците гласуваха кметските премии, обаче се сгромоляса при другата извънредна точка в заседанието им – „Утвърждаване на ПУП за застрояване и регулация за кв. „Кремиковци“ /б.р. циганската махала, заради чието незаконно строителство миналата година жителите на Гърмен протестираха седмици наред/. Утвърждаването на ПУП-а бе внесено на сесията от Капитанова в последния момент в точка „Разни“. Разбрали поради изтичане на информация още в ранните часове на деня, жители на Гърмен обаче реагираха  спонтанно  и се струпаха пред входа на общината със заканата, че ако общинските съветници вземат това решение, веднага ще възобновят протестите от миналата година. Уплашени от създалото се напрежение, съветниците с облекчение изслушаха предложението на колегата си от партията на Минка Капитанова – Исмет Узунов от с. Дебрен, който поиска оттегляне на точката от дневния ред и след гласуване в зала тя отпадна.

„При мен още не е дошъл протоколът от това заседание, но ако нещата с кв. „Кремиковци“ са се развили по този начин, това не е добре”, коментира вчера областният управител Бисер Михайлов и обеща да съобщи какви мерки ще предприеме веднага, след като съветниците от ОбС – Гърмен му пратят протокола от 25 март. Факт е, че вече близо година въпросът с незаконното гето в ромската махала на Гърмен продължава да е на изходна точка и със затопляне на времето възможността да се повторят протестите от 2015 г. става все по-реална.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене