Рекорден брой жители на Неврокопско поеха към тютюневите ниви на Гърция за 30 евро надница

Рекорден брой тютюнопроизводители в Неврокопско стегнаха куфарите и поеха да берат „жълтото злато“ на южната ни съседка. 30% от хората, които цял живот разчитаха на този поминък, тази пролет изоставиха лехите тук и поеха към Гърция. Други заминаха за Англия, Шотландия и Испания. Хората масово се отказват да гледат тук тютюн, отчаяни от ниските изкупни цени и тоталната несигурност в сектора и в държавата, призна кметът на сатовчанското село Вълкосел Сюлейман Арунов.

„Тук вече останаха само старците и малките деца. В Гърция нашите тютюнджии докарват по 20-30 евро дневна надница. А у нас им взеха реколтата за 4 лева за килограм“, допълни управникът. И ако във Вълкосел 30% от хората в работоспособна възраст се отказаха да сеят тютюн и заминаха в чужбина, в другите тютюнджийски села в Неврокопско процентът на българите, поели към южната ни съседка, е още по-голям.

150 тона са неизкупените количества в района, които залежават в таваните и мазетата на тютюнджиите и с всеки изминал ден качеството се влошава. Редица фирми като „Михайлидис“, „Даймънд“ и „Сокотаб“ спряха да изкупуват, тъй като вече нямат ужда от повече суровина.

В момента единствено „Булгартабак“ продължава да прибира залежалите количества на безценица. Дали заради това, но преди дни стопаните от Сатовча и от още няколко други тютюнджийски райони се вдигнаха на протест и призоваха да се спрат нападките срещу дружеството. По време на демонстрациите истинските проблеми на сектора останаха неназовани, затова пък останаха съмненията, че производителите защитават тютюневия гигант, като в замяна ще бъде изкупена  залежалата продукция.

„Булгартабак ще изкупи количествата, но на какви цени? Обзалагам се, че ще вземе труда на хората за 2-3 лева. Всъщност самите земеделци вече са толкова уморени и отчаяни от игрите в тая държава с тях, че им е все едно на какви цени ще им изкупят тютюна“, коментира производител от Неврокопско.

Затова все повече нашенци изоставят домовете и нивите си у дома и поемат към Гърция. Там, по тютюневите лехи в района около Серес все повече българи от Неврокопско си изкарват прехраната. Собствениците на тютюневите масиви осигуряват на гастарбайтерите дневен надник, безплатна квартира и храна.

www.ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене