Хотелите в Банско започнаха да затварят заради края на зимния сезон

Десетина хотелски комплекси и редица търговски обекти в Банско спряха работа заради наближаващия край на зимния сезон и все по-малкото туристи. Някои заведения край ски пътя също вече не работят. До средата на април примерът им ще последват още доста хотелиери и търговци.

По традиция по това време на годината комплексите хлопват кепенци и започват да освобождават работна ръка, като стотиците млади хора поемат към морските ни курорти, други избират да са сезонни работници в Гърция, където сезонът стартира още през април.

Статистиката от последните години сочи, че над 50-60 хотела в Банско спират да работят от март до средата на ноември. Почти 8 месеца са със затворени врати и не приемат туристи. Някои от собствениците обаче ще изчакат до Великден, който е на 1 май.

Банско все още се приема основно като зимен курорт, през лятото има посетители, но недостатъчно, че да покрием разходите си, обясняват от браншовите туристически асоциации в градчето.

Между 30 и 40% от хотелите в градчето са сезонни и затварят. През следващите месеци предстои и хотелите, които работят целогодишно, да намалят работната ръка и да освободят част от наетите служители. Причината – по-малкото клиенти през пролетта и лятото.

www.ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене