75-годишният Исмаил Айролов от Плетена си построи атрактивен дървен замък от подръчни материали в „Дикчан“

С пликче див кимион, лешници, събирани от самородните лещаци в местността „Дикчан“, и бурканче чист мед, примесен с изключително полезния пчелен клей, собствено производство, Исмаил Айролов от сатовчанското село Плетена изпровожда поредните си неочаквани гости.

Групата, в която бе и кореспондент на ИНФОМРЕЖА, бе привлечена от гледка като в приказките – дървен замък, кацнал на високото било в красивата местност „Дикчан“, с 15 пчелни кошера пред него.

Дървената атракция е собственост на 75-годишния Исмаил Айролов, който отвори широко врати и посрещна в атрактивната си дървена къща неканените гости. От 23 години той е пазач на почивна база в „Дикчан“ и в дома си в Плетена се прибира само вечер, най-вече през зимата, когато в замъка му е много студено.

Домакинът е вече пенсионер, но продължава да охранява и поддържа поверената му почивна база.

„Тук съм от 23 години и за да не преча на гостите, които отсядат в базата, си направих от подръчни материали този „замък“, както вие го кръстихте. В него няма лукс, напротив, но тук ми е по-спокойно и по-удобно“, споделя Исмаил. Той казва, че често го посещеват местни и чужди туристи, привлечени от атрактивния вид на пристана му.

За тази цел си е направил и предверие с голяма маса, където черпи гостите си с ароматен горски чай. Спомен, който няма да забрави Исмаил, е група чешки туристи, заблудили се в балкана през нощта, които той подслонил в базата, а сутринта, като станало светло и видели замъка му, го снимали и му гостували цял ден. Изпили цяла кофа горски чай и си набрали от еликсира за Чехия.

„Още ми е смешно, че единият от групата, над 130-килограмов здравеняк, се страхуваше да влезе в малката стаичка, откъдето наблюдавам като на длан цялата местност и пътя, който води към вилите и базите, да не би с тежестта си да наклони къщата и тя да падне в пропастта“, разказва Исмаил.

Той споделя, че от 2-3 години не изкарва от пчелина си мед, защото пчелите масово умирали. По тази причина решил да намали кошерите от 30 на 15, а съседите му дори спрели да се занимават с пчеларство.

75 годишният Исмаил Айролов, който вече е пенсионер, няма обяснение за аномалията. Той не познава автомобил, зиме и лете се придвижва до Плетена да си купи хляб и да се види със семейството си с мотор, който му е почти връстник, но все още му е верен и му върши работа.

Исмаил има 4 деца и 8 внуци. Някои от децата му са гурбетчии в Испания. Горд е, че единият му внук е избран за кмет на село Плетена на последните местни избори.

От 23 години диша чист въздух и вместо да остарява, се подмладява. „Доволен съм, че имам възможност толкова години едновременно да работя и да водя здравословен начин на живот. Консумирам екологично чисти храни, плодове и чайове от ароматни билки, които щедро ни дарява природата. Това ми помага на 75 години да се радвам на отлично здраве. Щастлив съм, че тази година ще имам и мед, защото пчеличките ми оцеляха“, сподели още Исмаил Айролов и като любезен домакин кани групата отново да му гостува.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене