С „Рила-буфер“ държавата демонстрира нежелание да спазва правилата на ЕС, смятат от екокоалицията

България демонстрира за пореден път нежеланието си да спазва законодателството на Европейския съюз, заявяват в своя позиция от коалиция „За да остане природа в България“ по повод поредното отлагане на включването на „Рила-буфер“ в Натура 2000.

На последното си заседание в сряда (23 март) след горещи дискусии Националният съвет за биологично разнообразие (НСБР) с 11 гласа „за“, 4 гласа „въздържал се“ и 8 гласа „против“ за пореден път отложи включването на „Рила – буфер“ в екологичната мрежа Натура 2000, разказват от екокоалицията. По думите им представителите на научните институции са се възпротивили на това решение, но министерството на околната среда и останалите държавни администрации в съвета – от Министерството на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите, са подкрепили отлагането.

Според еколозите с мотивите си държавата в лицето на МОСВ явно показа, че пренебрегва изискванията на европейското и националното законодателство, научните аргументи и доказаната от многогодишни изследвания и анализи висока консервационна стойност на зоната.

С това си действие МОСВ и другите държавни институции ясно показаха, че не желаят да се съобразят с последното предупреждение, отправено през есента на 2014 г. от Европейската комисия, България да изпълни задължението си да включи въпросната територия в Натура 2000, тъй като тя е част от орнитологично важно място (ОВМ) „Рила“.

Тогава комисията даде на страната ни срок от 2 месеца и бяха предприети стъпки за изпълнението на задълженията, но министерството забави с цяла година вземането на решение и в крайна сметка отново реши отлагане. Това решение бе взето, въпреки че страната ни бе осъдена само преди месец за неизпълнението на задълженията си по Европейското природозащитно законодателство, включително като не е обявила изцяло друга зона за птици, а именно през 2007 г. – Калиакра.

„Грубото пренебрегване на задължителни нормативни разпоредби потвърждава незаинтересоваността на държавата ни за споделяне на общоевропейските ценности, каквито са грижата и опазването на природата и нейните богатства и устойчивото развитие на регионите и използване на ресурсите“, заявяват от „За да остане природа в България“.

Какво на практика значи „Рила-буфер“

Обявяването на цялото орнитологично важно място „Рила“ като защитена зона за птици ще увеличи националното покритие на Натура 2000 едва с 0.19%, но в същото време ще осигури ефективна защита и управление на значителна част от националните популации на множество горски видове птици.

Натура 2000 зоната би гарантирала опазването и устойчивото ползване на старите гори в Рила планина не само заради птиците, но и заради нуждите на хората от питейна вода, чист въздух, предотвратяване на наводненията и складиране на излишъците от въглероден диоксид.

„Независимо че вече 9 години страната ни е в нарушение на законодателството, независимо от научните факти и аргументи, независимо от законовите изисквания, съветът към МОСВ – под натиск на икономически и други аргументи, основавайки се на съмнителни експертизи без научна стойност и обоснованост“, продължи да отлага спазването на законите, пишат от екокоалицията и предупреждават, че тази демонстрация на неуважение към европейските закони може да струва твърде скъпо на българския данъкоплатец особено след съдебното решение за Калиакра.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене