Арестуваните в Банско двама българи са „тарторите“ на групата за телефонни измами в Гърция

Гръцката полиция разби схема за ограбване на възрастни хора ръководен от българи действащ от началото на 2015 година. Двамата българи, 27 и 30-годишен са ръководили печелившия бизнеса от България.

Под претекст, че роднини на нищо неподозиращите жертви са пострадали в пътно-транспортни произшествия и следователно се изискват медицински грижи или правна подкрепа, същите са извлекли пари на стойност 641 270 евро, 200 златни монети, прибори за хранене, както и бижута, от около 100 възрастни хора в Солун, където изглежда схемата е действала с голям успех, съобщава сайтът „Български новини“.

Само в един от случаите измамниците са измъкнали 39 000 евра. Българите са привлекли и доста членове към схемата, които са действали в цяла Гърция. В Пелопонес и Крит са се опитали да измамят 282 възрастни хора, с цел да се измъкнат около 4 милиона Евро. Според полицията в схемата са работили общо 40 души българи и гърци, като „мозъците“ са били именно двамата българи. От всички лица, участвали в телефонните измами са арестувани 16, а другите са идентифицирани.

Сред арестуваните е и 27 годишния, за който се твърди, че е един от „главатарите“ на престъпната организация. Той е бил задържан от полицията в Банско и предаден в Гърция, където след дадените показания вчера пред разследващите органи на Солун е преведен в затвора Диавата. Арестите са започнали след информация, предоставена от гръцката полиция на българските им колеги по отношение на дейността на престъпната организация. Акцията в Българи по арестуване на лицата бе проведена на 24 февруари тази година.

При акцията в Банско заедно с 27-годишния бяха задържани още двама души – 30-годишен криминално проявен и 20-годишен. Според българските медии 27-годишния мъж с прякор Гърка е кипърски гражданин.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене