Бедствено положение в Пелатиково заради активирано свлачище, Виктор Янев свика кризисния щаб

Областният управител на Кюстендил Виктор Янев свика по спешност кризисния щаб за действия при бедствия.

Причината е активирало се свлачище в местността „Бальо“ в землището на село Пелатиково, община Невестино, заради поройните дъждове в последните дни.

По информация на кмета на Невестино инж. Димитър Стаменков свлачището е обхванало площ от около 45 дка.

Стаменков посочва, че техниката с която разполага община Невестино и която е заложена в плана за действие при бедствия е недостатъчна за справяне с възникналото бедствено положение.

В тази връзка със заповед на Виктор Янев от днес Областният щаб започна обследване на засегнатия район и набеляза конкретни мерки за овладяване на кризисната ситуация.

В щаба участват представители на полицията, пожарната служба, здравната инспекция, ЧЕЗ, Областно пътно управление, „Кюстендилска вода“, Регионалната дирекция по горите и експерти от Областната администрация в Кюстендил.

В аварийната ситуация областният управител отправи молба към „Геозащита“ ЕООД – Перник да изпрати на място свои специалисти с цел компетентна намеса и изготвяне на становище за геозащитна дейност.

Привлечени са и частите на Единната спасителна система, включена в Областния план за защита при бедствия, за да бъде осигурена проходимостта на засегнатия пътен участък от републиканската пътна мрежа – III клас на път „Пелатиково – Рашка Гращица“ при км 14+800.

През април миналата година в Пелатиково отново бе обявено бедствено положение заради свлачището, прекъснат бе и пътят до съседното село Смоличано.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене