Благоевград приема Световното първенство по канадска борба през октомври

От утре пък в областния център на Пиринско стартира Държавното първенство на най-силните ръце

Благоевград приема домакинството на държавното първенство по канадска борба този уикенд и домакинството на световното първенство по канадска борба през месец октомври. Това съобщиха днес градоначалникът Атанас Камбитов и президента на родната федерация по канадска борба Асен Хаджитодоров.

Благоевград приема Държавно и Световно първенство по канадска борба тази година снимка 1

Схватките на републиканското първенство са този уикенд в зала „Скаптопара“., а входът е свободен.

„Благоевград е един от бастионите на нашия спорт. Най-силният ни действащ клуб, на който председател е нашия най-изявен състезател Георги Гайдарджиев – „Спартак“, през последните години печели държавните титли не само в индивидуалната, но и в отборната надпревара. Тази година Държавното първенство е 20-то – юбилейно, и решихме, че е време най-заслужилия клуб в България да домакинства това най-високо и престижно състезание“, сподели Асен Хаджитодоров.

Благоевград приема Държавно и Световно първенство по канадска борба тази година снимка 2

На републиканският шампионат в Благоевград освен, че ще бъдат излъчени държавните шампиони, ще бъде определен и състава на националния отбор за Европейското първенство в Румъния от 20 до 29 май и за световното първенство в Благоевград от 1 до 9 октомври.

„Очакваме в Благоевград този уикенд да се срещнат най-силните ръце в България във всички дивизии – мъже, жени, юноши и девойки, хора с увреждания, а така също и спортисти ветерани. Очакваме над 300 състезатели от 35 клуба от всички краища на страната да дойдат да премерят сили. Заформя се една много сериозна конкуренция, като във всички категории имаме по 5-6 равностойни състезатели и не можем да кажем кои ще са първите двама, които ще попаднат в националния отбор. Предстои да станем свидетели на много оспорвани двубои“, обясни Хаджитодоров.

Благоевград приема Държавно и Световно първенство по канадска борба тази година снимка 3

12 действащи европейски и световни шампиони ще бъдат през уикенда в Благоевград. За първа година състезанието при хората с увреждания ще бъда под егидата на Международния параолимпийски комитет.

За втори път в историята на този спорт България ще бъда домакин и на световното първенство по канадска борба тази есен.

„Очаквам между 1200 и 1300 състезатели от цял свят да дойдат на световното първенство между 1 и 9 октомври в Благоевград, който ще се превърне в световна столица на канадската борба през този период. Надявам се на първенството като домакини да участваме с пълен отбор и да се наредим на почетната стълбичка в отборната надпревара. Първенството, ще донесе както престиж и реклама на града като център, даващ възможност за изява и провеждане на такива големи световни събития, така и икономически ефект“, добави Хаджитодоров.

„Готвим се за организацията, разчитаме на подкрепа от община Благоевград, както и на местните клубове. Надявам се всичко да протече по-най добрия начин и отзвука от шампионата да е едно голямо УАУ и по света да разберат, че един от най-красивите ни градове домакинства на световния шампионат“, сподели още президентът на родната федерация по канадска борба. 

Десеткратният световен шампион Георги Гайдарджиев, които безспорно е лицето на българската канадска борба, пък сподели пред медиите, че благодарение на кмета на община Благоевград Атанас Камбитов се сбъдва детската му мечта Благоевград да е домакин на световно първенство.

Градоначалникът пожела успех на федерацията и българските състезатели и сподели, че община Благоевград продължава да води целенасочена и последователна политика в спорта и такова събитие е логично да бъде част от политиката на общината.

„Не на последно място това е начин и повод Благоевград да стане разпознаваем“, допълни градоначалникът, който получи от родната федерация екип на националният отбор по канадска борба.

Над 50 телевизии ще излъчват на живо световното първенство по канадска борба през октомври, на което Благоевград е домакин.

www.e-79.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене