Трето свлачище се събуди в Кюстендилско, затвори едното платно на пътя за Дворище

Трето свлачище се събуди в Кюстендилско. След проливните дъждове са паднали земни маси по пътя за кюстендилското село Дворище, обяви Ивайло Чалъков, експерт „Управление на кризи” към общината. На място са изпратени специалисти и представители на оперативния център в община Кюстендил, които набелязват мерки за справянето с поблема.

Община Кюстедил вече е обявила частично бедствено положение за този участък, а движението става само в едното платно, допълниха от Областна администрация – Кюстендил.

„И миналата година е имало свличане в участък от този път, което е довело до спиране на движението и извършване на неотложни аварийни дейности. Предстои експертите да вземат решение дали и при новия случай ще се стигне до затваряне на пътя”, каза още Чалъков.

Това е третото поред свлачище на територията на Кюстендилска област, „събудило се” след проливните дъждове през последните десетина дни, казаха от Областно пътно управление в Кюстендил.

Според експертите на община Кюстендил въпреки валежите и в момента се почиства пътят за село Ново село, където участък от над 100 метра е затрупан от тонове земна маса, скали и дървета.

Работата там започна преди ден.

„Проблемът беше, че се налагаше от Горското да изрежат част от дърветата около свлачището”, обясни областният управител на Кюстендил Виктор Янев. Това забавило с около 24 часа разчистването, но от завчера камиони извозват сутрин от 8 часа до 17 часа надвечер стовареното на пътя.

„Надяваме се до края на седмицата пътят да бъде разчистен. В момента там се използва стар горски път”, обясни Янев.

Най-тежко е положението в невестинското село Пелатиково, където общината обяви бедствено положение преди ден. Екип геолози установил, че на площ от 40 декара е разположена скала, която при обилните дъждове се мокри и се превръща в глинен насип, който се свлича.

„Според специалистите горе, в началото на калното свлачище, трябва да бъдат изградени отводнителни съоръжения, които да поемат дъждовните води, за да се спре свлачището”, каза Янев. От община Невестино се оправдават, че за изграждането на съоръжението са нужни над 1.5 милиона лева, с които кметството не разполага.

„Засега въпреки дъждовете в продължение на повече от 12 часа няма сигнали за нови свлачищни процеси”, каза Янев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене