Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград:В края на следващата седмица трябва да започне изкърпването на дупките по пътната настилка в града

Кметовете на села от община Благоевград поискаха ясно да им бъде съобщено от държавните власти обсъжда ли се възможността за настаняване на бежанци в региона и в частност в община Благоевград. Това стана на работна среща – дискусия на тема: „Превантивни мерки за справяне с престъпността в малките населени места“. Инициатор на форума е Асоциацията за европейско развитие на българското село.

120151-kmetove-sela-obshtina-blagoevgrad-02

На срещата кметът на село Покровник Методи Цонев, сподели че все по-често хората го питат дали сградата на бившите трудови войски в Покровник, няма да бъде превърната в бежански лагер, при евентуална вълна от мигранти.

120152-kmetove-sela-obshtina-blagoevgrad-03

Селските кметове бяха категорични, че бежанската криза няма да ни подмине, а Пиринския край е на пътя на мигрантите.

120153-kmetove-sela-obshtina-blagoevgrad-04

На срещата присъства и градоначалникът Атанас Камбитов, който поиска от представителите на полицията да бъде организирана, колкото е възможно по-скоро, среща с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главния секретар на МВР комисар Георги Костов, на която кметовете от региона да бъдат запознати с конкретния план за действие и вариантите за настаняване на бежанци, при евентуална мигрантска вълна през България.

„Кошмар е това, което се случва на границата и мисля че няма да ни се размине“, сподели пред присъстващите градоначалникът.

На срещата, на която присъства и цялото ръководство на ОД на МВР Благоевград, бяха дискутирани и възможностите за подобряване на координацията между местната власт и органите на МВР. Кметовете поискаха от полицията поне веднъж в месеца районните инспектори да посещават селата и да се срещат с живеещите в тях.

В отговор директорът на ОД на МВР Благоевград Росен Танушев увери кметовете, че не по веднъж, а по няколко пъти в месеца инспектори ще посещават населените места за срещи с местните.

Градоначалникът на община Благоевград Атанас Камбитов пък даде уверения, че общината е готова да подсигури финансово и технически кметствата в борбата им с битовата престъпност и превенцията срещу нея.

„Имаме общинска охрана, която може да се ползва от селските кметове при нужда. Залагаме и изграждане на видеонаблюдение, и ако по селата трябва такова ще съдействаме“, увери градоначалникът Камбитов. 

 

 

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене