ВИДЕО: Айдън Мохамед е новият – стар Районен мюфтия на област Благоевград

Това бе волята на делегатите на днешната отчетно-изборна конференция на мюфтийството, която се проведе днес в Гоце Делчев. Днешната конференция протече при спазване на съответният устав и в присъствието на медиите през цялото време на конференцията. Гости на конференцията бяха Ведат Ахмед, председател на Висшия мюсюлмански съвет, Абдула Салих, районен мюфтия на Пазарджик, Неджми Дъбов, мюфтия на Смолян, наместник мюфтия в Благоевград. Отчетно-изборната конференция на духовните лидери на мюсюлманите в Пиринско започна със ставане на крака и изслушване химните на Р. България и ЕС, последвано с песенно четене на цитати от корана на арабски език. Старият-нов районен мюфтия, Айдън Мохамед, прочете своя отчетен доклад за дейностите на мюфтийството през изтеклия предходен мандат разпределени в четири направления: административно-организационен капацитет, духовно образование, инфраструктура, социални дейности и създаване на спокойствие в социалния религиозен живот на мюсюлманите от областта. При дебатирането доклада на мюфтията, бяха изказани и критико относно дейността му през изминалия мандат основно недостатъчната настойчивост за изграждането на мюсюлмански център с нова джамия в Гоце Делчев, за извоюване правото на жените на снимките в документите за самоличност да са със забрадки, а теренът около старата Караджа Паша джамия да се разчисти за да се отвори терен където мюсюлманите да могат да провеждат петъчните си молитви на открито. Предложено бе, конференцията да излезе със специална декларация с искания към местното управление, която Топ Преса ще публикува в пълен текст.
При разгледаните номинации за нов мюфтия се оказа, че всички мюсюлмански общини в благоевградска област са предложили единствено досегашният мюфтия, Айдън Мохамед. На явното гласуване, само един глас бе против и трима делегати гласуваха „въздържал се“, като единият от тях бе самият Айдън Мохамед, който обясни позицията си.
За да бъдем максимално обективни, единствено www.toppresa.com предлага на своите читатели и зрители подробен запис от отчетно-изборната конференция без редакционна намеса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене