Стопани от Пиринско: Дотациите за обработваеми площи да зависят от качеството на земята

Земеделци и животновъди от Благоевградска област поставиха проблемите си пред народния представител Петър Петров от партия „Национален фронт за спасение на България“, който е член на Парламентарната комисия по земеделие и храни в Народното събрание.

На провелата се в областния център  среща, депутатът пое ангажимент да постави въпросите им пред земеделския министър Десислава Танева.

Земеделците се оплакаха от несправедливо разпределение на субсидиите за обработка на декар земя. Те настояха парите да се определят според категорията на земята, а не механично на площ, както е в момента.

„В Добруджа дават 27 лева на декар, същата сума се полага и за Благоевград. Вярно е, че тук се отпускат допълнително пари, защото сме необлагодетелставан район, но това не решава проблемът. Един стопанин в Добруджа добива 500-700 килограма зърно от декар, ние добиваме 150 килограма от декар. Поради тая причина най-справедливият начин за разпределяне на благата е по категория на земята“, дадоха пример земеделците от Пиринско.

Според тях механизмът, по който в момента се разпределят парите  за обработка на площи, е несправедлив.

„Ако имаме 5000 декара земя в  Добруджа, изобщо няма да имаме нужда от дотации. Помощите са необходими много повече в онези райони на България, където земята е с лошо качество и не може да даде добър добив“, убедени са стопаните от Благоевградско.

Народният представител Петър Петров даде пример с Полша, където действа именно този механизъм на субсидиране и там дотациите се разпределят според качеството на земята.

Той пое ангажимент да постави въпроса пред земеделския министър Десислава Танева и призова земеделците и животовъдите от региона да не се отказват да отстояват правата си пред компетентните институции.

„Европейските програми дават изключителни възможности за всички стопани. Проблемът е, че хората много често не знаят към кого да се обърнат за съдействие. Поради тая причина хиляди българи, които имат собствени ниви и овощни градини, губят по 600-700 евро годишно, само защото не са информирани, че имат право на тези европейски пари. Именно затова 50 милиона лева останаха неусвоени“, заяви народният представител Петър Петров.

Той призова земеделските стопани от Пиринско да бъдат настоятелни и да търсят помощ и съвет от общинските и областните земеделски служби, както и от Службата за съвети в земеделието.

„Ако там не ви обърнат внимание, тогава търсете помощ от народните представители. Министър Десислава Танева вече уволни няколко земеделски директори. Тя самата призна, че при най-малкия сигнал ще отстранява такива хора, защото те й пречат да се усвояват максимално  европейските средства“, призна Петров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене