Постна скука в Благоевград не реши нищо на дъното

ОФК „Пирин“ и Монтана изиграха доста постен мач в дербито на дъното на „А“ група и логично не стигнаха до попадения. Така статуквото там се запази, а все пак домакините могат да съжаляват малко повече, защото имаха по-чистите положения.

Вратарят Христо Иванов обаче спаси малкото ситуации пред себе си и в крайна сметка запази в пълна степен интригата около осмото място, за което и двата тима се борят. То осигурява директното оцеляване, а деветото е за бараж срещу втория в „Б“ група.

Първата част на мача имаше доста хубави моменти, но предимно напрежението властваше по терена в Благоевград. Домакините тръгнаха по-смело напред, но остриетата Тони Тасев, Дани Младенов и Мартин Тошев не успяха да затруднят в последния момент вратаря Христо Иванов.

Но първото чисто положение в този мач се откри пред играчите на гостите. В 15-та минута Атанас Илиев получи много хубава топка в наказателното поле и не беше обезпокояван, но ударът му беше уловен от вратаря Краси Костов.

Домакините атакуваха по-масирано, но допускаха опасни контри. При една от тях в 24-та минута рожденикът Станислав Генчев, който днес навърши 35 години, беше изпуснат сам срещу вратаря, но стреля слабо, а връхлитащ защитник изби в последния момент.

Постепенно битката се изравни и „орлетата“ овладяха центъра на терена. Но положенията бяха кът, а домакините разчитаха предимно на удари от статични положения. Те имаха няколко преки свободни удара, но Тони Тасев и Тони Костадинов не можаха да се разпишат.

В последните минути на полувремето двата тима си размениха по една хубава ситуация и само могат да съжаляват, че не откриха. Първо в 40-та минута Георги Пашов с центриране намери Атанас Илиев в наказателното поле, но ударът му с глава, който влизаше под гредата, беше избит от вратаря с една ръка.

Точно преди почивката домакините бяха на косъм от повеждането. Тогава Дани Младенов получи топката на линията на засадата и той се озова сам срещу вратаря. Бившият играч на Левски обаче не успя да преодолее Христо Иванов, който виртуозно отрази.

Така почивката дойде, без двата тима да си отбележат гол. А след подновяването на играта пак по-чистите положения бяха за домакините. Най-страхотното от тях беше в 53-та минута. Тогава Дани Младенов се измъкна на фланга и с прекрасен пас изведе Тони Тасев сам срещу Иванов. Младокът стреля силно, но в тялото на вратаря и пак беше пропиляно чисто положение за откриване на резултата.

След това обаче напрежението взе връх и двата тима пренесоха битката в средата на терена и интересните ситуации драстично намаляха. Домакините държаха повече топката, но шансовете им бяха твърде ограничени.

Монтанци пък се задоволяваха да държат противника далеч от вратата си и не гледаха толкова към противниковата. При редките си контри те не стигаха до опасни удари, а когато го правеха, Краси Костов беше на мястото си.

Постепенно мачът изгуби абсолютно всякакъв блясък и се превърна в здрава битка, почти без футболни достойнства в последните си 20 минути. Домакините доста по-активно търсеха гола, който със сигурност щеше да се окаже с цената на три точки за тях, но нападателите на „Пирин“ се блъскаха постоянно в стената, която монтанци изградиха срещу тях.

В 80-та минута Маркиньос падна доста лесно при едно съприкосновение с Иван Михов и поиска дузпа, но реферът Станислав Ставров не отсъди нищо. Бразилецът определено се стараеше и допускаше най-малко брак в играта си, но нямаше и късмет.

В 85-та минута той се озова на върха на атаката на „орлетата“ и връхлиташе да засече центриране на Тони Тасев, но в последния момент преди това да се случи, Асен Георгиев изби от крака му и осуети опасността.

В крайна сметка, до края бракът и напрежението взеха връх и попадения така и не паднаха. Най-чистото положение в последните минути се откри пред Маркиньос в последните секунди на продължението, но бразилецът стреля в аут от вратарското поле, на няколко сантиметра встрани от вратата.

Този развой запази статуквото на дъното и така „Пирин“ и Монтана продължават да са с равни точки – по 17 – и ще решават кой ще играе бараж с втория от „Б“ група в оставащите 10 кръга до края на сезона.

gong.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене