Спипаха 20 „бежанци“ на ГКПП-Златарево пред погледа на четирима министри

Гранични полицаи, военни и жандармерия направиха показно как биха реагирали в случай на мигрантски поток на ГКПП-Златарево на българо-македонската граница.

thumbL_fcf90a9d4c4103104a9b45304d10d926

Днес те „спряха“ група бежанци пред погледа на вътрешните и военните министри на България и Македония. Те действаха по всички правила и не позволиха навлизането на групата от близо 20 души на българска територия.

Днешната демонстрация бе част от поредното учение на нашите сили, което се проведе в петък пред погледа на четирима министри. Специално за разиграването на кризисната ситуация пристигнаха с хеликоптер вътрешният ни министър Румяна Бъчварова и министърът на отбраната Николай Ненчев. Тук дойдоха колегите им от Македония – Оливер Спасовски и Зоран Йолевски.

Малко по-късно стана ясно, че на граничната бразда, откъм западната ни съседка, приближават с викове: „Гладни сме“ и „Искаме в Европа“ двайсетина бежанци, сред които и няколко жени.

Полицията, жандармерията и военните реагираха мигновено и не допуснаха неканените гости на територията на страната ни. Една от жените „припадна” и се наложи войници да я изнесат на носилка, за да й се окаже медицинска помощ.

Действията на нашите гранични полицаи бяха високо оценени от министрите, които изгледаха отблизо демонстрацията.

Двамата наши министри по-късно се качиха на хеликоптер и облетяха района около българо-македонската граница. Бъчварова и Ненчев останаха доволни от усилията и адекватните действия на подчинените си в проведеното учение за отблъскване на мигранти. Те са категорични, че сме готови да се справим с подобна реална ситуация, ако се наложи.

От няколко дни са нащрек нашите гранични полицаи не само на ГКПП – Златарево, но и на ГКПП – Илинден – Ексохи, тъй като на 45 километра от границата ни с Гърция, в град Драма, има стотици бежанци от Сирия. Униформените следят ситуацията и са в контакт с жандармерията и армията. Денонощно се дебне за появата на бежанци не само на пункта, но и в планината. Защото мигрантите, ако решат да преминат в страната ни, ще го направят през „зелена граница”. Патрули следят през нощта с термовизионни камери за нарушители на държавната граница.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене