Бачево празнува Тодоровден /СНИМКИ/

С празнична литургия и освет на хлябовете и житото започна днес Тодоровден в разложкото село Бачево. Празникът продължи с традиционният ритуал, при който подредени в редици едни срещу други снахи се кланят три пъти на свекървите си, за да покажат, че могат ниско да жънат жито, пшеница и овес. Конете, подредени в редица и възседнати от напети ергени, бяха захранени от младите невести със сол – за кърмило, със захар – за здрави и бели зъби, царевица – за сила, хляб – за да бъде плодородна годината и чесън – против уроки. Момците пък бяха закичени със здравец за здраве.

Без име

Вече текат конните кушии, като десетки мераклии ще се борят за първото място. Предстои надтегляне в няколко категории. Празникът ще завърши с голям концерт и награждаване на победителите от конните състезания.

89 На празника в село Бачево присъстваха инж. Венцислав Гърменов – зам.-кмет по социалните дейности, д-р Мария Копанарова-председател на ОбС-Разлог, кметове на населени места, общински съветници, жители и гости.

4

5

6

Росица Чатлабашева-кмет на село Бачево поздрави всички с прекрасния пролетен празник, като пожела здраве и берекет през цялата година, а жителите на Бачево да се гордеят с красотата на населеното си място и да продължават да уважават обичаите и да ги предават на бъдещите поколения.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене