Кулинарно състезание за ученици в Разлог

Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Стойчев“ в Разлог бе домакин на едно от трите Регионални състезания по професии за учебната 2015/2016г. за Западна България.

Състезанието „Най-добър млад готвач, сервитьор, барман и хлебар-сладкар“ е организирано и финансирано от Министерството на образованието и науката.

Гимназисти от 15 училища, от осем области в Западна България, показаха уменията си в четири категории – най-добър млад готвач, най-добър млад сервитьор, най-добър млад барман и най-добър млад хлебар-сладкар.

В категорията на готвачите участниците бяха 14, за сервитьори също 14, за бармани – 10 и за хлебар-сладкари – 4.

Готвачите представяха традиционни български ястия от съответния регион. Барманите имаха за задача да направят по два коктейла – един алкохолен и един безалкохолен, като първият трябваше да бъде на основата на шампанско. Хлебар-сладкарите пък трябваше да приготвят сладки изкушения с мед.

Постиженията на състезателите бяха оценявани от жури от професионалисти от Българската асоциация на професионалните готвачи, от Българската асоциация на сомелиерите и от Българската асоциация на барманите.

За „Най-добър млад готвач“ журито определи Виктория Георгиева от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство в Костинброд. Призовото място за „Най-добър млад барман“ грабна Антоан Филипов от Професионалната гимназия по туризъм в Банкя. „Най-добър млад сервитьор“ стана Евгений Георгиев от Софийската професионална гимназия по туризъм, а за „Най-добър млад хлебар-сладкар“ бе избран Иван Сарамандов, също от Софийската професионална гимназия по туризъм.

Първите шестима класирани от категориите „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“, „Най-добър млад барман“  и първите трима от категорията „Най-добър млад хлебар-сладкар“ спечелиха участие за националния кръг на състезанието. За три от категориите състезанието ще се проведе в Пловдив, а за категорията „Най-добър млад барман“ в София.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене