Басейнова дирекция – Благоевград проведе Първо редовно заседание на Басейнов съвет за 2016г.

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” проведе Първо редовно заседание на Басейновия съвет за 2016 г. В него взеха участие представители на Областна администрация – Благоевград , общини, „ВиК” ЕООД- Благоевград, РЗИ – Благоевград, НИМХ – БАН, ВиК – Дупница, „Напоителни системи” ЕАД клон Струма – Места, „НЕК ЕАД”, ГДПБЗН – МВР, ОД „Земеделие” – Благоевград, ЮЗУ „Неофит Рилски” и др.

Заседанието бе открито от директора Басейнова дирекция г-жа Вангелия Иванова, която изрази задоволството си от присъствието на голям брой членове на Басейновия съвет, в т.ч. и ръководители на различни институции.

Главен експерт в отдел „Планове” –инж. Ванина Мицева запозна участниците в заседанието с Проекта на актуализирания План за управление на речните басейни ПУРБ (2016-2021г.) в Западнобеломорски район за басейново управление. Проекта на първия План за управление на риска от наводнения (ПУРН) (2016-2021г.) бе представен от началник отдел „Планове” –Нели Гоцева. Управителят на ВиК Благоевград –инж. Росица Димитрова постави акцент върху проблема с опазването на санитарно–охранителните зони около питейните водоизточници и изграждането на защитни съоръжения около тях. Тя акцентира върху процеса на консолидиране на част от водните оператори в териториалния обхват на ЗБР, който затруднява осигуряването на средства за финансиране изграждането на канализационни мрежи и пречиствателни станции за отпадъчни води на населените места.

Представени бяха резултатите от постъпилите до момента 6 писмени становища по проекта на ПУРБ и 8 писмени становища по проекта на ПУРН. Основните предложения, отнасящи се до ПУРБ са свързани с обособяването на зони за защита на водите, както и включване на нови мерки в неговата програма. Акцентът в становищата по проекта на ПУРН, дадени от по-голяма част от общините, попадащи в 14-те РЗПРН, е фокусиран към професионално изготвените карти на заплахата и карти на риска от наводнения. Предложено е въвеждане на нови мерки, извън тези от националния католог от мерки, свързани със забрани за провеждане на сечи във вододайни зони и крайречни гори.

Широка дискусия предизвикаха предложенията за редакция в текстовете от Закона за водите, свързани с прилагане на процедурата за почистване на речните корита от наносни отложения и осигуряване на тяхната нормална проводимост с цел защита от вредното въздействие на водите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене