Галерия: Под мотото „МВР да отговори на потребностите на гражданите” премина мирното полицейско шествие в Гоце Делчев

С плакати „МВР да отговори на потребностите на гражданите” ,”Не съм сам на пожара, водя и два празни щата” и „Мълчаливо връткаме  реформи” служители от всички подразделения на МВР в Гоце Делчев днес проведоха мълчаливо шествие по централната улица „Търговска“ в града.

В 17:30 часа, както бе обявено преди дни от заместник-председателя на Синдикалната федерация на служителите на МВР, Димитър Попов, от РУ-Гоце Делчев протестиращите полицаи и пожарникари се събраха на площад „Македония”, от където шествието премина през „Търговска“ и приключи на централния площад „Гоце Делчев”.

Организираното протестно полицейско шествие в Гоце Делчев е аналогично на провежданите такива в цялата страна през последните дни. Униформените протестират против внесените за гласуване в парламента неясни и несигурни за тях изменения и допълнения на Закона за МВР, в които според синдикалните лидери се правят опити от страна на политиците да прокарат отново спорните текстове, против които полицаите протестираха и миналата година.

Става въпрос за орязване на социалния пакет, в който завоалирано и двусмислено се прокарвало отново тенденцията за намаляване от 20 на 12 заплати за обезщетения за прослужени години при пенсиониране, намаляване на платените годишни отпуски от 30 на 25 дни и др.

Полицаите протестират и за работно облекло, каквото не са получавали от пет години, за подобряване на условията на труд като гарант и стимул за качествено изпълнение на служебните им задължения и др.

Униформените изразиха притеснения, че процедуррата по съгласуването на реформата в МВР на насрочената за 15 март обществена дискусия за пореден път ще  е формална. Предложенията на протестиращите в тази връзка са още, че на нея ще присъстват само висшето ръководство на МВР и представители на синдикатите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене