Трябва ли Топ Преса да се извини ?!

В миналия брой на Топ Преса ви показахме мъж и жена, които събират пари за лечение на момиче с детска церебрална парализа. Срещнахме ги на 23. 02. 2016 год. (вторник) Предложихме им услугите си, като най-голямата Югозападна медия и им предложихме да публикуваме банковата сметка на момичето в “Топ Преса”, “Запад Юг” и “Градът”. След, като те не се свързаха с нас 48 часа по- късно и не изпратиха банковата сметка ние ги заподозряхме в измама. Така бе озаглавена и статията: “Внимание! Измамници в Благоевград?!” Но държим да кажем, че не са писани нито имената на мъжа и жената, нито името на организацията, която представляват.

В петък на 26.02.2016 год. (когато излезна и въпросният брой на Топ Преса) в 10:11 часа на телефона от визитката, която им бяхме дали позвъни жената от снимката. И ни потърси сметка от къде на къде сме писали, че са измамници. Обясни, че представляват организация с необходимата легитимация заверена лично от кмета на Община Благоевград, д-р Атанас Камбитов. Госпожата ни попита необходимо ли е с полиция да дойдат в офиса на Топ Преса, каза че имат и адвокати… Което, може би трябвало да ни стресне. Е, не се изплашихме… А това кой, можем да снимаме и кой не с негово знание или незнание е много спорен въпрос. Какво работят тогава папараците?

Непознатата за нас госпожа в края на телефонният разговор заяви, че ще подаде сигнал в бТВ и Нова ТВ за нашата нелоялна дейност. Спомена и че няколко, човека са им показали статията. Минути по-късно с нас се свърза Ангелин Георгиев Кулински – председателя на Фондация „Социално братство и милосърдие“. Много спокоен и възпитан човек. Разговаряхме над 10 минути и се разбрахме, че ще говори с бащата на момичето, който е в Германия, ако бащата даде своето съгласие, ние да публикуваме банковата сметка на момичето.

Сътрудниците, които набират парите, са без възнаграждение. Това, което позволява законът, е те да вземат 22% от събраните средства.

Публикуваме банковата сметка на Даниела Ганчева и се молим за нея, дано се съберат необходимите пари за инплантите и тя да се чувства по-добре.
Публикуваме и писмото на г-н Кулински.

Smetka

Но защото сме Топ Преса, ще попитаме:

След като разрешението от Община Благоевград за разпространяване на рекламни материяли, благотворителни квитанции и кутии на територията на гр. Благоевград е само за 26.02.2016 г. (петък) Защо Топ Преса засне въпростните сътрудници във вторник на 23. 02. 2016 год. ?

KmetВ никакъв случай не се съмняваме в добрите намерения на Фондация „Социално братство и милосърдие“. Но защо не са добре посрещнати и в родният си Пловдив и се е стигнало до подобни оплаквания от граждани и обяснения и писма до Шеф на Общинския инспекторат в Пловдив Владо Илиев?

Защо вестник “Сега” пише: И благотворителността може да е бизнес. При това печеливш
“Никой не контролира кой колко пари събира от продажбата на картички и каква част от тях отиват наистина в домовете за сираци. Затова много подозрителни фондации процъфтяват на гърба на децата…”

„Тук се прилага трикът с прехвърлянето на отговорността върху несъществуващи или уволнени служители. След оплакване до полицията в първите дни на октомври варненската прокуратура иска образуването на наказателно производство срещу неизвестен извършител, който „злоупотребил“ с името на фондация „Социално братство и милосърдие“. Младежът потърсил контакт с един от варненските социални домове, но когато му поискали легитимация, избягал. „Препоръчахме на пловдивската фондация в рамките на един месец да вземе мерки по отношение на документацията и персонала си“, обясни прокурор Славова. В средата на ноември тя получи официално уверение, подписано от шефа на фондацията Ангелин Кулински, че ще бъдат искани свидетелства за съдимост от всички кандидати за работа”. „Сега“ потърси и мнението на няколко законотворци по темата. Те са единодушни, че никой не знае колко са тези фондации и всякакви организации, които се занимават с благотворителна дейност. Че никой не ги контролира и не ги проверява. Че всеки може да заяви, че иска да помага на децата, и да тръгне да събира пари и да печата някакви картички и да ходи от врата на врата. Както много неща у нас, и в тази област нищо не е случайно. Хаосът, който цари, е удобен предтекст някой да лови риба в мътна вода“. Пише вестник “СЕГА” (17 Декември 2002)

Защо на 12.08.2010 год. в сайта на Община Кюстендил (www.kustendil.bg) е побликувана информацията: “Във връзка с постъпило уведомление в Община Кюстендил на 10.08.2010 г. от Фондация „Социално братство и милосърдие” с управител Ангелин Георгиев Кулински, със седалище и адрес на управление на Фондацията гр. Пловдив, ул. „Филип Македонски“ № 80, в което цитираната организация уведомява администрацията, че сътрудници на Фондация „Социално братство и милосърдие” ще набират благотворителни средства и дарения на територията на Община Кюстендил, Ви уведомяваме, че Община Кюстендил не е давала съгласието си на представители или сътрудници на Фондация „Социално братство и милосърдие” за извършване на посочената от тях дейност на територията на Общината”.

Защо хасковски медии излизат със заглавия: “Агресори събират помощи в центъра, налитат на репортери” – “От прокуратурата в Хасково изразиха съмнения, че при разминаване на банковите сметки може да става дума за злоупотреби. От полицията пък обещаха да проверят гастрольорите в центъра. Те обаче вече липсваха. ” (www.haskovo.net / 05-12-2013 год.)

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене