Отмениха наказание на полицай от Гоце Делчев, скрил с фуражка мобилна камера в патрулка

Съдът отмени дисциплинарно наказание на полицай от Гоце Делчев, порицан за това, че възпрепятствал снимане на пътно нарушение с мобилна камера.

Униформеният служител Александър С. от село Ново Ляски, община Хаджидимово, е наказан за шест месеца. Той обаче успя да убеди административните съдии, че е порицан за недоказано дисциплинарно нарушение.

През август миналата година, при преглед на видеофайлове, съдържащи информация от мобилна камера, е установено, че на 10 срещу 11 юли 2015 г.  в 03:42 часа мобилната камера започва запис на тъмен екран, като остава така до 05:46 часа.

Началниците на провинилия се служител били убедени, че той умишлено е закрил техническото средство с полицейската си шапка, като камерата останала така повече от два часа. През това време А. С. и колегата му спрели за проверка четири автомобила, но не констатирали пътни нарушения.

Пред съда наказаният полицай обяснил, че по невнимание поставил фуражката си върху камерата.

Благоевградският административен съд прие, че при издаването на заповедта за дисциплинарно наказание са допуснати редица пропуски. Магистратите счетоха, че не е доказано по безспорен начин извършването на дисциплинарното нарушение от страна на младшият инспетор. Заповедта за налагане на наказание е изготвена без той да е дал писмени обяснения.

Според съда наказващият орган не е събрал всички доказателства, преди да наложи дисциплинарното наказание и затова отмени порицанието.

Областната дирекция на МВР в Благоевград ще трябва да плати 410 лева разноски, които набеденият служител похарчил по делото.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене