Топ Преса и ВиК – Благоевград, стартират разяснителна кампания относно отчитането на водомерите и какви са правата и задълженията на потребителите и оператора

ОТЧИТАНЕ НА КОЛИЧЕСТВАТА ПИТЕЙНА ВОДА И НА КОЛИЧЕСТВАТА ОТВЕДЕНИ И ПРЕЧИСТЕНИ ОТПАДЪЧНИ ВОДИ

Чл. 20 Изразходваните количества питейна вода се отчитат по водомер, монтиран на водопроводното отклонение от В и К оператора.

Чл. 21 (1) Показанията на водомерите на водопроводни отклонения се отчитат с точност до 1 куб. м за период не по-дълъг от:
1. 1 месец – за потребители по чл. 3, т. 2 и т.3 и за общи водомери на сгради- етажна собственост;
2. 3 месеца – за потребители по чл. 3, т. 1 и за потребители по чл.3, т.2 с консумация до 20 м3/мес.;
3. 6 месеца – за водомeри на сградни водопроводни отклонения на имоти с водомерен възел, изискващ зазимяване.
(2) Отчитането на индивидуалните водомери след общия водомер се осъществява най-малко веднъж на три месеца, до 24 часа след отчитането на общия водомер.
(3) В междинните периоди между два реални отчета В и К операторът ежемесечно начислява количество изразходвана вода, определено въз основа на средния месечен разход от предходните 2 отчета. След отчитане на показанията на водомерите количеството вода се изравнява в съответствие с реалното потребление.
(4) Отчитането на водомерите се извършва в присъствието на потребителя или на негов представител. При неосигуряване на представител, отчетът се подписва от свидетел, който може да бъде и длъжностно лице на В и К оператора.
(5) Датата на отчитане на водомерите се обявява с писмено съобщение, поставено на подходящо място, или се съобщава по друг начин в срок не по-кратък от три работни дни преди отчитането.
Чл. 22 (1) Потребителят е длъжен да осигурява свободен и безопасен достъп на легитимните длъжностни лица на В и К оператора за извършване на отчети на водомера на сградното отклонение и на индивидуалните водомери.
(2) Достъпът до помещенията, в които са монтирани водомерите се осигурява от потребителя за времето, посочено в съобщенията от В и К оператора по чл.21, ал.5.
(3) При невъзможност за отчитане на водомерите, поради отсъствие на потребителя или на негов представител и когато потребителят не е съгласен с фактурираните количества, същият е длъжен да уточни с В и К оператора извършване на отчитането в удобно за двете страни време, в срок не по-дълъг от шест месеца от последното отчитане.
(4) В случай, че потребителят не изпълни задълженията си по ал.3 се счита, че е налице отказ за осигуряване на достъп. Отказът се удостоверява с протокол, съставен от длъжностното лице на В и К оператора, подписан от него и от поне един свидетел. Длъжностното лице отбелязва в протокола трите имена и единния граждански номер на свидетеля, който може да бъде и длъжностно лице на В и К оператора. След съставяне на протокола В и К операторът изчислява изразходваното количество питейна вода по реда на чл.46.

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене