Шефовете на убитата в катастрофа 31-г. банскалийка: Наталия беше изключителна, борбена, интелигентна, владееше 3 езика, искаше да стане планински спасител…

Стотици изпратиха вчера в последния й земен път загиналата завчера при изключително нелеп пътен инцидент в Банско Наталия Тинчева, която бе премазана от кола на излизане от цветарски магазин навръх 8-ми март.

Изключителен човек, винаги усмихнат, добронамерен и готов да помогне, така я определиха нейните шефове и съдружници в ски гардероба, където тя е работила – общинският съветник Александър Весков и планинският спасител Благовест Обецанов.

„Много жизнерадостен и много усмихнат човек. Много говореше, с което много привличаше клиентите, а те й се радваха и много я уважаваха. Дори получихме съболезнования от наши клиенти, които са научили за трагедията. Всички я уважаваха – и приятели, и близки, и хора, които са имали по-малко контакти с нея. Наталия беше много борбен човек, въпреки че не е имала лек живот. Израснала е сама, но се справяше с всичко, помагаше много на майка си и брат си, издържаше ги почти изцяло. Те много тежко понасят всичко. Видяхме майка й замалко, но тя е в шок и като че ли все още не може да осъзнае какво е станало. Ще им бъде много тежко, беше гръбнакът в семейството, много държеше на тях и много им помагаше”, каза Александър Весков.

„Познавам я от много отдавна. При нас работи втори сезон, но показа изключителни качества. Най-добрата продавачка, която сме имали. Никой не се справяше като нея. Тя умееше да продава всичко с лекота, дори дребните неща. Справяше се така, както никой друг не може да го направи. Имаше такова желание да живее, такава енергия. Искаше вече да се установи тук, в Банско, защото преди много пътуваше. Имаше идея да започне частен бизнес – да дава АТВ-та под наем. Беше намерила вече финансиране. Дни преди трагичния инцидент ми сподели, че иска да се запише на курс за планински спасител. Въпреки че се опитах да я убедя, че това не е за жени, тя беше решила категорично. Много широка душа имаше, много широко скроен човек беше и искаше да помогне на всеки. Много ще ни липсва!”, каза Благовест Обецанов.

7

Двамата съдружници споделиха още, че Наталия освен позитивен и добронамерен човек е била изключително интелигентна. Владеела е перфектно гръцки, руски и английски. Работила е в София, по морето, доста време в Гърция, около две години е работила и живяла в Лондон, където дори е учела в колеж, но по непонятни причини не е завършила.

Срещу 26-годишния Александър Янков, който причини смъртта на младата жена, след като с бясна скорост се блъсна в паркираната й кола пред цветарски магазин в Банско, все още не е повдигнато обвинение, тъй като е преместен за лечение в столичната клиника „Пирогов“.

„Към настоящия момент няма възможност да бъдат извършени каквито и да е действия, тъй като здравословното състояние на лицето не позволява това. Все още няма повдигнато обвинение“, каза говорителят на Окръжна прокуратура – Благоевград прокурор Весела Стоилова.

Спътникът му Георги Попкермезов също е оставен за лечение в МБАЛ – Благоевград с контузия на главата.

Заради тежкия инцидент вчера кметът на община Банско Георги Икономов иницира работна среща с органите на МВР във връзка с подобряването на безопасността на движение в общината. На нея присъстваха председателят на Общински съвет – Банско Владимир Колчагов, началникът на сектор „Пътна полиция” към Областната дирекция на МВР – Благоевград Данаил Стоицов и началникът на Районното управление в Банско Иван Попов. По време на срещата беше обсъдено предприемането на спешни мерки за контрол и превенция с цел намаляване на пътните инциденти в курорта. Като такива бяха очертани въвеждането на видеонаблюдение в града, поставяне на мобилна камера в автомобилите на пътните патрули с цел контрол на пътния трафик на натоварените възли. В рамките на законовите правомощия на общината ще бъде увеличено и сътрудничеството при репатриране на неправилно спрели превозни средства, които създават предпоставки за инциденти, както и ще бъдат поставени допълнителни изкуствени неравности и светлинна сигнализация в натоварените участъци с установено повишено преминаване на пешеходци. Тези участъци включват ул. „Патриарх Евтимий” в района на автогарата, ул. „Глазне” в района на дървения мост, ул. „Явор” и други.

6

„До края на деня ще изпратя писмо до министъра на вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова, главния секретар на МВР Георги Костов, както и до председателя на парламентарната комисия по вътрешни работи г-н Цветан Цветанов с настояване да се намери техническа и нормативна възможност общините да могат да закупуват камери за скорост и да могат да ги монтират на възлови кръстовища, за да могат да ограничават това безумие. Второто искане ще бъде за повишаване категорията на ПУ с цел да бъде увеличен съставът на служителите на полицейското управление в Банско. Броят на полицейските служители в града към момента не отговаря на натовареността с оглед на концентрацията на многохиляден поток от туристи и работещи в курорта, а числеността му не е променяна от около 10 години”, каза кметът Г. Икономов. Той допълни, че общината има финансов ресурс за закупуване на камери.

„Това е въпрос, който съм поставял още преди месеци, запознал съм с него както министър Бъчварова, така и гл. секретар Г. Костов, коментирал съм го и с колеги кметове на по-големи населени места и курорти, които също го подкрепят. По-добрата техническа обезпеченост ще доведе до добри резултати“, допълни Икономов.

Ангажимент за засилване контрола от страна на полицията на възлови участъци пое и Данаил Стоицов.

„Контролът ще бъде засилен най-вече заради превантивен ефект. Същевременно ще увеличим контрола с технически средства за работа със скоростен режим, за да можем да контролираме скоростта, защото тя е основният проблем и причина за ПТП-та. На този етап имаме възможност да реагираме с мобилни камери и ще предоставим такива за района на Банско, а на малко по-късен етап ще бъдат поставени и стационарни“, каза Стоицов.

В края на срещата Георги Икономов апелира отново към всички жители и гости на града да спазват правилата за движение по пътищата, да проявяват отговорност и толерантност към другите, както и да сигнализират при нарушения на денонощния дежурен телефон на полицията 0749/88660, или на телефон 112.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене