В навечерието на 8 март: Откровено със зам. кмета на Благоевград Хр. Шопова: И силна съм, и съм слаба! Силна – в решаването на проблеми и слаба, когато злоупотребят с доверието ми!

Христина Шопова е една от силните жени в екипа на кмета на Благоевград Атанас Камбитов. Тя упражнява отговорната си работата на заместник кмет в Общината, със сила и стоицизъм, приписван на мъжете.

В същото време тя е нежна и крехка жена, която се грижи за домашното огнище – за съпруга и сина си, за дома и близките си хора. Отнемаме част от напрегнатото й ежедневие, за да проведем искрен разговор за професионалиста и жената Христина Шопова, часове преди настъпването на най-женския празник в годината 8 март !

– Г-жо Шопова, как успявате да съвместявате работата си на зам. кмет с ангажиментите на майка и съпруга?

– Ако кажа, че е лесно ще излъжа. Почти всяка българска жена знае, че е трудно но с добра организация и желание, смятам, че се справям добре.

– Работата Ви е отговорна и натоварена, чувствате ли, че покрай ежедневните професионални ангажименти, пропускате важни моменти, свързани с вашето семейство? И смятате ли, че по някакъв начин ощетявате най-близките си хора от присъствието и вниманието си?

– Със сигурност да. Много е важно човек да има до себе си половинка, която да го разбира и подкрепя в това, което прави. Аз смятам, че съм късметлийка в това отношение. Преди, когато съпругът ми се занимаваше по-активно със своята кариера аз съм била подкрепящата страна. Сега и двамата се подкрепяме и той много ми помага.
През първите години, когато започнах работа в Община Благоевград, служебните ми задължения изцяло поглъщаха вниманието ми и със сигурност е имало моменти, в които семейството ми е било ощетено. Човек не може да върне времето назад, но се опитвам да наваксам пропуснатите моменти.

– Бихте ли споделили с нас кои са най-силните страни на жената Христина Шопова, тези, които Ви помагат в трудни моменти и които Ви карат да продължавате напред с пълна сила?

– Правейки си собствен анализ, и с оглед на натрупания опит, смело мога да кажа, че съм научена така, че да търся решение на всеки проблем. Това страшно много ми помага в работата с която се занимавам.
Смятам, че това е едно от най-силните ми качества, просто не се отказвам лесно и не обичам израза – „Няма как да стане!“. Затова съм благодарна на моите родители, които са ме възпитали така – да не се огъвам пред проблемите, а напротив винаги да търся начин и решение.

– А слабите Ви страни?

– Със сигурност има много качества, които човек не харесва в себе си, а когато ги види в своите деца, още повече не ги харесва, даже ги мрази. В последно време се улавям, че прекалено много вярвам в хората, на моменти просто съм леко наивна и те злоупотребяват с това. Това е моята слаба страна. Понякога добротата и човечността се приемат като слаби страни, а не като силни.

– В днешно време, ценностите сякаш са доста позабравени и ролята на жената неизбежно се е променила. В тази връзка какъв съвет бихте дали на съвременната жена, как тя би могла да запази женствеността си?

– Едва ли аз мога да дам някаква панацея, но със сигурност мога да кажа, от собствен опит, че жената трябва да се занимава с това което обича. Когато обича и прави нещата с любов те се получават. Призовавам жените да търсят своето призвание, да правят това, което ги удовлетворява като жени и като личности, за да могат да се развиват.
В днешно време животът поставя все по-големи изисквания към жената и тъй като аз съм имала възможността да живея в чужбина, смело мога да кажа, че жените в България са изключителни и се гордея с това, че съм българка. В другите западноевропейски държави дамите са малко по-глезени, не умеят да съчетават няколко неща, докато ние българките сме много достоен представител на нежния пол.

– Имате ли незабравим 8-ми март? И ако да кой е той и с какво е оставил отпечатък у Вас?

– Аз приемам 8-ми март преди всичко като празник на майката. В тази връзка никога няма да забравя първата собственоръчно направена картичка на моя син – с криво изписани думички – „Честит празник, мила мамо!“. Това е нещото, което трогва най-много и остава в съзнанието завинаги.

– А кой е най-милият подарък, който сте получавали на празника?

– Подаръкът, който никога няма да забравя получих миналата година и това е стихотворение посветено на мен, което бе написано лично от сина ми. Освен това той бе купил една книжка „На любимата ми майка“ и медал с надпис „Най-добрата майка“. Това е истинската оценка за една жена – да е най-добрата майка и най-добрата съпруга, разбира се и дъщеря.

– Кога за последно се почувствахте горда като жена и като майка?

Имам щастието да живея с двама страхотни мъже – съпругът ми и синът ми, които ме карат да се чувствам специална всеки ден. Така че от тази гледна точка съм голяма късметлийка и го пожелавам на всеки!

В края на разговора ни Христина Шопова отправи искрено пожелание към всички дами по повод предстоящия празник. Ето какво е то!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене