Борисов за учението на Кулата: Много добра стиковка между МВР и въздушните сили

„Много добра стиковка между МВР, нейните сили, гранична полиция, жандармерия, съответно нашите военновъздушни сили и бригадите, които са тук. За да не издам някоя военна тайна, но няколко стотин човека са дислоцирани в момента, над 400 и от армията, и от жандармерията, и от полицията. Те ще стоят постоянно тук. Разиграни бяха всички възможни варианти, които на няколко километра от тук вървят, за наше съжаление. Проиграни са всички възможни места и диги, където могат да заобикалят – говорим за нелегалните мигранти”.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес присъства на съвместното учение на армията и полицията на границата, което бе разпоредил. За по-малко от час движението през граничния пункт „Кулата – Промахон” бе спряно заради учението, което цели да координира съвместните действия между МВР, Министерството на отбраната и Българския червен кръст.

„Аз рядко хваля, но в случая политическото и професионалното ръководство на двете министерства заслужават поощрение”, каза той.

Премиерът допълни, че на срещата между държавните и правителствените ръководители на ЕС и Турция в понеделник отново ще защити позицията си за начините, по които да бъдат пропускани мигрантите.

„Вчерашните изказвания на френския президент и канцлера на Германия показват, че този Съвет вече трябва да вземе решението, което съм им предлагал многократно. А то е да се възстанови Шенген, терминът „нелегални мигранти” да си бъде такъв, какъвто е по закон, сиреч, това не може да е да толерираме нарушението на закона. Само официалните контролно-пропускателни пунктове, след като им се вземат отпечатъци, след като се направи медицинско обслужване и след като имаме потвърдена дестинация, където биват желани, тогава ще пропускаме мигранти”, поясни Бойко Борисов.

Министър-председателят коментира и ситуацията с мигрантите в Гърция: „Няма ден да не задържаме нелегални мигранти, по-точно трафикантите им. Няма ден. С Турция работим в много добра координация и знаете позицията ми – ние не искаме да оставим Гърция, нашите съседи, нашите приятели, те са ни братя от векове и ще останат такива. Искаме действително Гърция да си стъпи на задълженията и да си ги спазва. Ако искат, мога да им пратя нашия БОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите.”

„Днес проведохме Учение „Граница  2016”. Основната цел на учението беше в реална ситуация да видим разположението на силите – как се изпълняват основните задачи, и най-важно – как координираме усилията между армията, Националната полиция, Гранична полиция и жандармерията. Една ситуация, която е нова в момента, и оттук-нататък трябва да развиваме умения, за да можем да действаме така синхронизирано, както е необходимо”, каза от своя страна вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене