Премиерът заповяда и армията тръгна към границата, започва учението на МВР и военните срещу бежанците

Започва съвместното учение на МВР, гранична полиция и военните за охрана на границите заради бежанския поток. Учението ще се проведе в района на Сандански и Кулата. Затова днес в тази посока ще се придвижва необходимата техника.

Служителите на МВР и военните ще патрулират заедно, като бежанците, които влизат в страната ни не през КПП-тата ще бъдат връщани и към Турция, и към Гърция.

От пресцентъра на Министерство на отбраната уточниха, че учението цели координиране на съвместните действия между силите и средствата на МВР, МО и Българския червен кръст, както и поддържане на готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск и съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България.

Учението беше разпоредено от премиера Бойко Борисов на заседание на МС в сряда. Депутатите гласуваха преди дни възможността военните да могат да действат на границата наравно с гранична полиция.

„Възложих на министрите на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на отбраната Николай Ненчев да организират провеждането на съвместно учение в граничните райони“, написа премиерът Бойко Борисов в личната си фейсбук страница преди два дни.

„Хубаво е да се използват почивните дни, защото за бежанците няма почивни дни. Всеки, който влиза нелегално, извън ГКПП, имаме право по силата на споразумения да го върнем и на Гърция, и на Турция. Заявили сме го като позиция и в Брюксел с външния министър, на който възложих да следи за изпълнението на процедурата. Целта ни е да се уверим, че силите и средствата ни са в готовност и хората да усетят сигурност“, смята Борисов.

Министърът на отбраната Николай Ненчев очаква добър ефект от включването на армията в помощ на МВР при охраната на границите. Той отказа да посочи колко военни ще участват:

Не бих искал да влизам в конкретика, защото тази тема е изключително чувствителна и всяка информация, която изтича е към хората, които вероятно ще направят опит рано или късно да пресекат българската граница. Очаквам изключително високи резултати. Вече месеци се готвим затова. Подготвили сме всички необходими планове, разчети и инструкции.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене