Русия уведоми САЩ за инцидента с ранения български и други журналисти в Сирия

Руската страна е уведомила САЩ, че четирима чуждестранни журналисти, сред които и български, са били ранени при днешния обстрел от район, близо до границата с Турция, съобщава БГНЕС. Началникът на руския Център за помирение между враждуващите страни генерал Сергей Кураленко е информирал американския Център за помирение между враждуващите страни, който се намира в Аман, столицата на Йордания.

„От 12:04 до 12:10 на 1 март 2016 г. по време на работа на група чуждестранни и руски журналисти бе извършен обстрел с голямо калибрена артилерия от населения пункт Кинсибба. Огънят се водел от района на населения пункт Бдама и сирийско-турската граница. Бяха произведени 8 изстрела с голямокалибрена артилерия, чиито снаряди се взривиха на 150-450 метра от журналистите. От обстрела получиха травми и пострадаха 4 журналисти (от Китай, Канада, България и Русия)“, казва се в заявлението на Кураленко, цитирано от ТАСС.

 Пострадалият наш журналист е неврокопчанинът Борис Анзов, който е леко ранен по ръцете и краката.

„Всичко е нормално, под контрол. В момента сме с руските военни, благодарение на които останахме живи“, каза Анзов пред БНР.

Групата журналисти наброявала 33 души. Тя извършвала обиколка в населените пунктове, където вече са били подписани споразумения за примирие. Групата от включвала журналисти България, Русия, Германия, САЩ, Канада, Гърция и Китай.

Впоследствие групата бе върната, придружени от руски военни от групировката на Въздушно-космическите сили.

По данни на сирийската армия, обстрелът е дело на групировката „Джебхат ан Нусра“, на която не се разпространява постигнатото примирие.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене