Скандал в Топ Преса Хора, чиито гори в Малешевията и Огражден са заграбени – готови да се самозапалят пред Парламента

Те поискаха в Пиринския край да бъде направено ново земеразделяне и имотите на хората да бъдат върнати в реални граници

„Десет от нас са готови да се запалят с бензин на митинг пред Парламента, някой трябва да се жертва, след като използвахме всички позволени средства, за да постигнем целта си, а резултати няма!“, каза на среща с народния представител Атанас Стоянов активистът на Сдружение „Малешевско-Огражденски имоти 1958“ Йордан Петков.

Около 100 членове на Сдружението се събраха в петък вечерта в Дом на културата, Сандански, за да изразят за пореден път възмущението си от грабежа, чрез който държавата и общините ги лишиха горите им.

„След 1992-а имаше не земеразделяне, а завладяване на имоти, които нашите предци – доброволно или не съвсем – са внесли след 1958 г. при създаването на кооперативите“, казаха ощетените.

Бе одобрено единодушно чрез Атанас Стоянов да се внесе искане до Народното събрание за създаване на работна група от депутати, която да се запознае с проблемите на място.

Човек призова Сдружението да съди държавата и общините.

Поискано бе също така в Пиринския край да бъде направено ново земеразделяне и имотите на хората да бъдат върнати в реални граници.

Преди дни представители на Сдружение имаха среща в Парламента с председателя на парламентарната комися по земеделие и гори Румен Христов , организирана с помощта на Атанас Стоянов.

Народният представител призна, че гневът на хората е основателен, но обърна внимание на факта, че към момента възможностите за удовлетворяване исканията на Сдружението са „много ограничени“, тъй като през 2007 г. земеразделянето е приключило по закон и много от имотите вече са общински или държавни и с тях са извършени сделки.

От поканените на срещата държавни чиновници не се яви никой, кметовете на общините Сандански и Струмяни – също.

Бе констатирано също, че местните власти не обръщат внимание на исканията на Сдружението.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене