Министър Ненчев в Благоевград: Готови сме да окажем съдействие на МВР при охрана на границата

Приемам спокойно слуховете за моята смяна, коментира още министърът на отбраната

Военният министър Николай Ненчев и началникът на отбраната посетиха гарнизон Благоевград, където се срещнаха с военнослужещите от формирование 26 400.  При посещението си в Благоевград министър Ненчев коментира и решението на парламента днес, военните да се включат в охраната на границата на България.

„Имаме чудесни взаимоотношения с министър Румяна Бъчварова, в постоянна връзка сме и сме финализирали всички въпроси, които обсъждахме последните месеци. Армията има готовност да се включи във всеки един момент в охраната на границата. Но пак искам да подчертая, че водещи в този случай са МВР и Гранична полиция. Във всеки конкретен случай, когато от нас бива поискано това, ние ще откликнем с необходимия ресурс, техника и личен състав, за да подкрепим усилията на МВР и Гранична полиция.

Имам готовност да подпиша във всеки един момент заповед за възлагане на необходимите действия там където е необходимо когато се каса е за нарушаване на правилата и законите, които под една или друга форма регламентират статута и охраната на Българската граница“, обясни в Благоевград военният министър.

 Разходите по издръжка на армията на границата ще бъдат поети от държавния бюджет, допълни Ненчев.

На въпрос относно слуховете за смяна на Николай Ненчев, министърът коментира, че би приел със спокойствие такава смяна.

„Смяната би следвало да бъде коментирана в рамките на политическата сила, от която съм излъчен. Никога на съм се безпокоял, от първия ден, в който съм на тази позиция не си правя илюзии, тъй като вече повече от 25-26 години се занимавам с политика и съм спокоен“, сподели днес в Благоевград министър Ненчев.    

 Всички младежи, които се водят на отчет в армията, няма да бъдат подканяни за допълнителна подготовка, нито ще имат задължението да извършват каквито и да са дейности и отношение спрямо военните окръжия или въоръжените сили.

„Единствено ще ги водим на регистър при нас“, обясни Николай Ненчев.

 Заедно с министър Ненчев във военно формирование 26 400 бяха и началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов и Борис Станимиров, заместник-председател на парламентарната Комисия по външна политика. 

Те бяха посрещнати в гарнизона с военна музика и тържествен марш от личния състав на военно формирование 26 400.

 

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене