А. Първанова: Добавката на хормони при отглеждането на животни води до рак

Антония Първанова

Добавката на хормони при отглеждането на животни е сериозен проблем, който трябва да се контролира от Министерството на земеделието и храните и Агенцията по безопасност на храните. Това заяви в Благоевград д-р Антония Първанова, евро депутат и председател на НДСВ.

В България миналата седмица се отвори темата за хормоните в пилешкото месо. Първанова заяви, че това предизвика огромен интерес, но в Европейския парламент отдавна се дискутира темата за безопасността на храните и проблемът с хормоните не е само в пилешкото месо. „Действително добавката на хормони при отглеждането на животни е един от най-сериозните проблеми. Ние сме направили всичко възможно с европейското законодателство 5 от тези хормони да бъдат забранени при производството на месо от пилета, говеда и свине в Европа”, заяви евродепутата Антония Първанова. Тя обясни че: „От тези 5 хормона- комбинация от 3 от тях предизвиква ракови заболявания, а комбинация от други три хормона от тези 5 предизвиква феминизация на момчетата между 14 и 16 години, а при момичетата ранен пубертет”.

 Евродепутатът е категоричен, че първо в България Агенцията по храните трябва да направи официално изявление кои от тези хормони са налични в месото, кои от тях са разрешени и кои не са и да ни уведоми за това какви мерки за контрол са предвидени и как тези мерки са реализирани.

„Второ МЗХ трябва също да обяви какви са мерките, които е предприело за контрол за непопадене в хранителната верига на тези хормони и дали се спазва срокът, ако евентуално такива хормони се дават на животните и птиците, след колко време  те са годни за достигане на пазара” заяви Първанова.

Европейската директива трябва да влезе в сила през месец декември тази година. „До тогава трябва да бъдат получим ясни и безусловни гаранции от МЗХ, Агенцията по храните и от МЗ, че са взели всички необходими мерки, за да може на територията на България  да непопадат тези хормони”, каза още председателят на НДСВ.

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене