Депутатът Кирил Добрев призова Бойко Борисов да спре обществената поръчка за пръстови отпечатъци в аптеките и болниците

Народният представител Кирил Добрев призова мKIRIL DOBREVинистър – председателя Бойко Борисов да спре обществените поръчки за пръстовите отпечатъци в аптеките и болничните заведения, по примера на прекратяването на процедурата по избор на изпълнители на строителството на ЛОТ 1 и ЛОТ 2 на АМ „Хемус”, строителството на горски пътища, изготвянето на нови лични документи и почистването на Летище „София”.

Това депутатът социалист направи по време на пресконференция в Габрово. „Щом премиерът Борисов успя да спре толкова обществени поръчки заради съмнение, призивът ми е да спре поръчката и за пръстовите отпечатъци“, заяви Кирил Добрев, позовавайки се на лекарски и пациентски гилдии, които са против изразходването на обществен финансов ресурс.

По думите на Добрев вземането на пръстови отпечатъци в аптеки и болници е морално остаряло и обидно, както за лекари, така и за пациенти. “Сега са отпечатъци, а догодина може би ще се дава кръв, урина и ДНК тест. Няма смисъл от това, нека се направи публичен регистър, в който всеки, чрез код или ЕГН, да може да си провери какви манипулации са правени”, обясни Добрев.

Народният представител от БСП лява България предложи този финансов ресурс да бъде насочен към една онлайн система, в която всеки гражданин може сам да проверява как се изразходват средствата по неговото лечение, какви манипулации са му извършени и дали има злоупотреби.

Според Кирил Добрев юридическият казус, със спрените обществени поръчки, е ясен. „Няма как в правова държава да се спират поръчки по този начин, а именно заради слухове“, коментира той.

Депутатът недоумява още какво е правила администрацията, за да се стигне дотам, че премиерът Борисов да спира обществени поръчки. „Защото целият път до стигането до обявяване на изпълнителя е преминала през един огромен брой хора (администрация), които са работили. Значи ли това, че те са „слепи“ или са „спали“? Означава ли това, че Бойко Борисов е бил подведен? Ами тези обществени поръчки, които вече са минали? Имаме ли съмнения за тях по същия начин?“, попита реторично Добрев.

Габровският депутат изрази позицията си относно сигнала, който България дава към българските и чуждестранните инвеститори, със спирането на обществени поръчки. „Обявяваме обществена поръчка, за голям ресурс. Участват международни компании. Поръчката минава на 3-4 етапа. И изведнъж някой, заради съмнения, я спира. Хората сами могат да си отговорят какъв сигнал даваме към бизнеса“, добави още той.

Според думите на Кирил Добрев новият Закон за обществените поръчки гарантира още по-централизирано взимане на решения при избора на изпълнители.

ИЗТОЧНИК: gabrovonews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене