Сушените патладжани станаха хит тази зима в Абланица, сръчните домакини сътвориха и десетки нови модели чорапи и терлици

Находчивостта, сръчността и златните ръце на жените от хаджидимовското село Абланица станаха пословични и модел за прагматичност, който домакините от селото съчетават много успешно в кухнята, дома и полската работа.

Жените от Абланица отново станаха хит в Гоцеделчевско с десетките измислени от тях нови модели на красиви ръчно изплетени красиви чорапи и терлици с шевици. Тази зима те сътвориха стотици чифтове, като в детските вложиха най-голямо старание.

В Абланица, както и в много други населени места в региона, тези плетива ведно с красивите плетени на една кука покривки за маси и легла, пердета и други плетива, които придават съвършения уют във всеки дом, са и основната част в чеиза на всяка младоженка.

Традицията повелява, че в чеиза на всяко момиче трябва да има поне стотина чифта изплетени терлици и чорапи, в което майсторене се залавят сръчните майки и баби на девойките буквално след раждането им. Въпреки че традицията е вече доста осъвременена, в богатите чеизи на момичетата не спират да присъстват плетивата, терлиците и чорапите като неизменни атрибути.

Жените от Абланица са и едни от най-прославените в региона кулинарки. Тази зима хит в Абланица бяха сушените патладжани, от които жените приготвяха бързи и изключително вкусни ястия.

Рецептата за сушените патладжани издава невероятната Зейнеп Имамова, която е истински кулинарен извор на всякакви рецепти и плетива. Рецептата за сушените сини патладжани се оказа повече от лесна, но пък и остроумно хрумване за една прагматична домакиня.

„Нарязват се сините патладжани на резени, нанизват се на конец и се закачат на проветриво място да съхнат, без значение на периода от годината, в който се нижат за сушене, стига да ги има в изобилие. Преди готвенето се бланшират за около 30 минути във вряла вода, отцеждат се, след това се панират в брашно и яйце и се пържат в сгорещено олио, вече готови се поливат с кисело мляко и чесън“, сподели Зейнеп Имамова, която като повечето жени от Абланица съчетава служебните си задължения в местното читалище, дома, внуците и полската работа, която е неизменна част от живота на трудолюбивите хора от Абланица.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене