Банско е на път да стане още по-привлекателна дестинация за подготовка на футболни отбори

Това стана ясно,след като от местната община се похвалиха, че най-сетне една 3-годишна съдебна сага завърши

Става дума за съдебните неволи, които имаше местната власт в планинския град със собствеността на 60 декара земя в града. Теренът се намира вдясно от река Глазне в посока на кабинковия лифт. Същият терен ще бъде отреден за съвременна спортна база, където да могат да се готвят различни отбори от страната и чужбина,които могат да я ползват. Според първоначалния идеен замисъл там ще се намират 3 футболни игрища, тенис кортове, съблекални, паркинг, към които ще има цялата съпътстваща инфраструктура.

Инициативата за изграждане на такъв спортен комплекс датира поне от десетилетие, когато градът бе харесан от съгледвачи дори на клубове от бундеслигата, от хотелите, легловата база, от възможността да комбинирана подготовка, но имаха единствено претенции относно наличието на терени. Още тогава се заговори за създаването на подобно голямо съоръжение. В крайна сметка последното кметско ръководство, начело със започналия през октомври втори кметски мандат Георги Икономов приведе плана действие и направи думите дела. Начинанието обаче бе саботирано от жалби на претендиращи за собственост, но в крайна сметка съдебната битка бе спечелена от местната община, чийто път към изграждане вече е открит.

Тепърва се очаква да стане ясна и окончателната финансова страна на проекта, който ще наброява няколко милиона евро и ще отговаря на всички съвременни европейски и световни изисквания.

Това е една от идеите и за мерки да се помогне на детско-юношеската школа, за да има къде да тренират децата и юношите. В момента те имат свои игрища, направени по пътя за с. Баня, които обаче са далеч от проекта, който се подготвя.На новото спортно съоръжение ще могат да тренират и мъжете на клуба, а това ще помогне да се подобри състоянието на градския стадион „Свети Петър“, който в момента се задъхва, особено през лятото, когато на него освен местния тим се готвят и ред други,дошли да се готвят на чист въздух.

стадион банско

Както е известно община Банско изцяло пое издръжката на клуба. Възпитаниците на школата не плащат такса, тренират безплатно. Това важи не само за хлапетата от общината, но и за тези, които идват от съседни общини. Близо 90 са те, но не достигат терени за тренировки в момента.

Според изявление на изпълнителния директор на клуба Йордан Баряков са били обсъждани минимални такси по 10-20 лева, но кметът Георги Икономов категорично е отхвърлил подобен вариант. Според градоначалника футболът е феномен и най-хубаво е да е достъпен за всяко дете. Това обаче едва ли ще попречи на отбора да взема такса от всички онези други отбори, които ще искат да ползват базата, която може по този начин да се самоиздържа, а и ще влизат свежи пари в общинския бюджет, даващи възможност за допълнително подпомагане на спорта в региона.

Освен това предвиденият спортен комплекс ще помогне да се реализира амбицията на местните Банско да се превърне освен в зимен център, а така също в достатъчно атрактивен за летните месеци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене