След 3 часа бурни дебати съветниците в Сандански отказаха да гласуват новата Наредба за реда за управление на общинско имущество

Назначиха нова комисия, дадоха си срок до края на месеца да се съобразят с доклада на Сметната палата, за да избегнат санкции за общината

На извънредна сесия вчера съветниците в Сандански отказаха да гласуват новата Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на община Сандански. Според повечето от тях наредбата трябва да претърпи съществени корекции, да бъде преработена от хора, които са наясно с материята, както и че такава наредба не трябва да се гласува на извънредно заседание, и трябва да имат време да се запознаят с нея.

До наложителната промяна на наредбата се стигна след одит на Сметната палата и доклад от последващ контрол за изпълнение на препоръките. Кметът на общината Атанас Стоянов внесе точката за гласуване на извънредното заседание, за да бъде приета навреме наредбата, като така ще се избегнат санкции от Министерството на финансите.

Вчера той заяви, че през седмицата е проведена работна среща, на която съветничката Снежана Стоянова, председател на Постоянната комисия по местно самоуправление и нормативна уредба, е предложила изменение на така предложената наредба.

В продължение на три часа заседателната зала се превърна в арена на нападки и обвинения, предимно отправени към Снежана Стоянова, която директно бе упрекната от колегата си Явор Аргиров защо е участвала в изготвяне на промените на новата наредба, която трябваше да бъде приета на второ четене. При явно нежелание на съветниците да приемат наредбата кметът Атанас Стоянов взе компромисно решение да предложи на съветниците отлагане на разглеждане и гласуване на наредбата.

Сн. Стоянова предложи да бъде избрана временна комисия от компетентни професионалисти, които да предложат отговаряща на закона Наредба за разпореждане с общинско имущество. Тя поясни, че наемателите на общински имоти със сключени договори с община Сандански трябва да бъдат спокойни, тъй като размерите на наемите остават непроменени. След приемане на наредбата нейното действие ще засяга всички договори, сключени след влизането й в сила. В новата наредба са направени промени в 59 точки, от общо 159. Сред тях са имоти, подлежащи на отдаване под наем, настаняване под наем на общински жилища, отдаване под наем на общинска собственост, ежегодно обявяване на плана на действие на общинските концесии, отдаване под наем на ателиета, наемни цени, прекратяване на договор за наем, след три неплатени наема към общината. Според новата наредба наемните правоотношения се прекратяват със заповед на кмета. Новост е изготвянето на пазарна оценка да става с решение на кмета на общината, която да се одобри с решение на ОбС. Правото на строеж да става с решение на кмета на общината. В наредбата е записано, че комисии по провеждане на търгове се назначават със заповед на кмета в деня на провеждане на търга. Комисията трябва да е от 5-има членове, като един от тях да е общински съветник, да има правоспособен юрист, а резервите да бъдат 3-ма.

Явор Аргиров пръв взе думата и заяви, че не е съгласен наредбата да се приема на извънредно заседание.

„Не сме ли прочели основния член, който е предложен, как да преценим дали да подкрепим, или не предложението на работната група. Постоянно вървят различни тези, видите ли, Общинският съвет така дарява общински имоти, за имота до спортния тотализатор, имота в идеалния център на града, който се стопира. Аз мисля, че не трябва с леко око да се приема наредбата, а да направим една добра и работеща наредба. За мое голямо учудване община Сандански работи по една друга наредба, по която има член, по който кметът на общината може да спира от движение МПС, които не са минали годишен технически преглед. Това се случи с един мой близък, поставена му бе бележка за спиране от движение на колата. Тогава се срещнахме с началника на инспектора и той ни заяви, че това е съгласно наредбата. И аз го попитах: „Вие да не сте министър на вътрешните работи?”. Ако искаме да имаме работеща наредба на община Сандански, да гледаме член по член и да дебатираме, всеки един да излиза с предложения. Проблем има още в първия член, наредбата не позволява продажбата на урегулирани поземлени имоти, земеделски земи”, заяви Явор Аргиров.

„На предходното заседание върнахме така предложената наредба поради ред забележки, касаещи текстове на закона. Това не е нова наредба, а тази, която е действала и действа в момента, но като три отделни наредби. Акцентът е да се обединят трите наредби и в един общ нормативен акт. Имаше задължителни препоръки, които не са включени, без да знам за писмото. Единодушно решихме да се включи планът за концесиите, за осведомяване на обществото и какво се случва с продажбите на общинските имоти. Отделно, необходимо е търговете и конкурсите да бъдат застъпени в отделни глави, но не се е случило, те са в общ член. Припокрива се всичко, което е по изискване на Сметната палата. В случай, че има пропуски, може да се дебатира съгласно закона”, заяви Снежана Стоянова.

Явор Аргиров я репликира: „Наистина, защо не се обадихте и ние да присъстваме на тази работна среща. Попитах П. Додушев.

Защо не ни уведомихте, че ще има среща, а наредбата бе върната от комисията, на която Вие сте председател. Вие като общински съветник, като председател, като гражданин как сте предложили тези промени, не знам”.

„Опитвам се да чета материалите за заседанието на ОбС, но не знам защо се случи това нещо. Два дни преди това заседание ни се предлага да се приема новата наредба”, заяви Живко Иванов и допълни: „Предлага ни се наредба, която от 2015 г. не е изменена, освен това има законови изменения, и това да го направиш за един ден. Вчера е дошло ново предложение, от някаква работна група. Какви са тези работни групи, има комисия по местно самоуправление, ако нещо се е случило, обърнете се към всички. Аз не знам какъв вундеркинд трябва да си, че да може всичко това да го асимилираш, защото касае цялата наредба. Ние сега как да вземем правилното решение, как да гласуваме?”, каза Ж. Иванов. И допълни, че не трябва да се приема наредба, а да се обсъжда и дебатира в комисии или широко обсъждане. „Няма как да вземем законово правно решение. Тук ще бъка от проблеми. Не да казваме, че базовите цени са ниски, и за това не можем да вдигнем за временните търговски обекти цените. Да, кметът е прав, трябва да вдигнем цените, но защо сме стигнали дотук? А после какво ще се случи, че ние не можем да продаваме общинска собственост, не видях какво се случва с движимите вещи. Е, Бога ми, няма как да стане, не става така – извънредно заседание за приемане на наредбата, аз не знам такава практика да има в други общински съвети”, заяви той.

„Явно ударите сега ще са срещу мен и човека, който реагира и прави забележки, ще носи отговорност. Човек май по-добре е да мълчи и да не казва и нещата да вървят по начина, по-който са направени, и да не реагира. Тази наредба е писана на парче от няколко човека. И тези хора не са подготвени и няма координация. Не е съобразявана с препоръките на Сметната палата. Защо се хванах на хорото? Трябва да си кажем истината, тази среща не бе работна. Тя бе между юристи, които трябва да бъдат в основата на изготвяне на наредбата”, заяви Снежана Стоянова.

На въпрос на Ж. Иванов защо не са поканени и икономисти тя  заяви: „Така се стекоха нещата, извънреден случай, разбра се, че се бърза и така сме реагирали и на днешното заседание всеки може да предложи изменения и предложения”.

„Според прокурор Атанасов, който вече е в Окръжна прокуратура, ни предложи да дойде и да работи с общинските съвети, за да изготвим една добра наредба. Едно от казаното от него е, че в наредбата не трябва да се цитира законът, защото има опасност да се атакува от прокуратурата, ако се цитира законът. А в тази наредба на 10 места видях, където се цитира законът”, каза Я. Аргиров.

„Дебатът е сериозен и е по процедура. Струва ми се, че забравяме нещо важно. Тази наредба е приета на първо четене с решение на Общинския съвет, разглеждана е и в постоянни комисии. Същата е публикуван на сайта на Община Сандански съобразно нормативните актове. И всеки един от вас е могъл да направи своите предложения, изменения, критики, адмирации. Същата наредба бе предложена за обсъждане на заседание на постоянните комисии и бе стопирана. И всеки един от вас има възможност да прави предложения  Това е наредба, приета на първо четене. И с оглед позицията на част от комисията по местно самоуправление, ако има опасения, не възразявам да бъде разгледана след две седмици, когато е и редовното заседание. Търсим вариант да избегнем санкция от Министерството на финансите. С оглед на доклада на Сметната палата голяма част от тези забележки и препоръки са отстранени през всичките години. Да изпълним препоръките. В края на месец октомври сме изпратили писмо до Сметната палата, че са изпълнени препоръките и се очаква приемане на второ четене. Апелирам, ако не я приемем днес, да може след две седмици да бъде приета”, заяви кметът Атанас Стоянов.

Я. Аргиров бе категоричен, че трябва по-голям обхват от хора да присъстват на тези работни групи. „Наредбата е минала по комисии. Никой не е очаквал, че ще се предложи на извънредна сесия. Всеки си е направил сметка, че ще влезе отново в комисии. Но това, което работната група е предложила, е изпратено на нашата поща. Вчера след обяд го отворих на пощата”, заяви той. Н. Шаламандов внесе яснота, като заяви, че предложенията са изпратени на 8 ноември. И направи предложение да не се приеме наредбата и да се състави работна група и на втора извънредна сесия да се приеме. „От понеделник започват постоянните комисии, има достатъчно материали и няма възможност до редовното заседание да се изработят предложенията. И да не си даваме отвод, а да влязат хора, които милеят за Община Сандански да се развива, да влезе и да работи”, заяви той.

Антон Цанев заяви, че наредбата трябва да се промени 50-60 процента. Тази материя на доста съветници не е известна. Трябва да се види къде са подводните камъни. Да се избере работна група и да се изготви новата наредба и предложи да се излъчи една група и на втора извънредна сесия да се приеме наредбата на второ четене и да е в полза на общината. И Общинския съвет да е разпоредител на общинската собственост със стопанисване и управляване на общинската собственост.

Кметът Ат. Стоянов оттегли предложението си за приемане на второ четене на наредбата. Беше избрана и временната комисия с председател съветника Калин Терзийски. Членове на комисията са: Стоян Ангов, Петър Додушев и Георги Батев. В нея ще влязат трима представители от Община Сандански, които кметът ще трябва да предложи.  Отвод от комисията си направиха съветниците Явор Аргиров, Живко Иванов и Снежана Стоянова.  Кметът Ат. Стоянов апелира не по-късно от месец ноември да има вече гласувана нова наредба на Община Сандански. Комисията ще започне работа от петък, 11 ноември.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене