Австрия въведе „тавана“ за мигранти въпреки гнева на Брюксел

Новият дневен „таван”, определен от Австрия за преминаващите и търсещи убежище в страната бежанци и мигранти, влезе в сила от днес. Този ход беше определен от Европейската комисия като „просто несъвместим” със законите и правилата на Европейския съюз, отбелязва „Франс прес”.

От 8 часа сутринта местно време на максимум 80 мигранти дневно им е позволено да търсят убежище в страната, съобщиха от местната полиция.

В допълнение, Виена ограничава дневния брой на хората, преминаващи през Австрия и търсещи убежище в съседна Германия, до 3200 души.

След като квотите бъдат достигнати, „границите ще бъдат затворени”, уточниха от полицията.

Оттам добавиха, че заради лошото време, нито един мигрант не е пристигнал на австрийско-словенската граница от четвъртък следобед.

Мерките на Виена, обявени по-рано през седмицата придружени с по-затегнат контрол на 12 гранични контролно-пропускателни пункта по южната граница,предизвикаха гневна реакция от страна на Брюксел.

Подобна политика би била просто несъвместима със задълженията на Австрия по европейското и международното право”, оплаква се еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос в писмо до австрийския вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също разкритикува мерките на Австрия.
„Трябва да кажа, че не харесвам това решение, ние поставяме под въпрос дали то е в рамките на европейското право, като ще имаме приятелска дискусия”, коментира Юнкер.

Ала австрийският канцлер Вернер Файман отсече, че „няма да има отмяна на решението”, говорейки по време на срещата на върха в Брюксел.

Дневният лимит на молбите за убежище е в съответствие с обявеното от Австрия през миналия месец, че ще приеме само 37 500 бежанци през 2016 г., което е рязък спад от 90-те хиляди, които тя прие през 2015 г., което на глава от населението беше най-големият прием в целия ЕС.

news.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене