Съдът отмени глоба на водач от Абланица за гонка с полицията. Униформените подали неправилно сигнал да спре

Районният съд в Гоце Делчев отмени наказателно постановление на началника на РУ-Гоце Делчев, с което е наложена глоба от 200 лева и лишаване от правоуправление за 4 месеца на Фериз Феризов Хавальов от хаджидимовското село Абланица.

Причината е, че магистратите не установиха нарушения от страна на водача, въпреки показанията на полицаите, които безуспешно опитали да спрат за проверка управлявания от него автомобил.

Случаят е от 30 януари 2015 г. Около 23:15 часа същия ден полицейски патрул, разположен в района на кръстовището на входа на Гоце Делчев, имал задача да спре лек автомобил „БМВ“ заради информация, че в него се превозва голямо количество нарязан тютюн.

15 минути по-късно униформените забелязали въпросната кола да се движи насреща им и един от тях излязъл на пътното платно, за да го спре. Още преди да подаде сигнал за спиране обаче, БМВ-то обърнало и тръгнало в обратна посока.

Според показанията на полицая в съда, автомобилът обърнал в осветен участък и той успял да види и разпознае водача, когото добре познавал.

След създадената ситуация тримата дежурни служители на реда запалили патрулката и последвали БМВ-то. Когато го настигнали, подали светлинен и звуков сигнал. През това време успели да видят ясно и регистрационния номер на преследвания от тях автомобил.

При среднощната гонка полицаите на няколко пъти доближавали колата и подавали светлинен и звуков сигнал чрез „буркана“.

Мощното возило обаче успяло да им се изплъзне и да се укрие заедно с водача.

По-късно, когато наказателното постановление било връчено на Хавальов, той го подписал с възражение, а в съда отрекъл изобщо въпросната нощ да е управлявал возилото. Обяснил, че по същото време бил с приятелката си в София.

В съдебна зала приятелката му също потвърдила неговата версия, въпреки че съдът приел за верни твърденията на разиграваните цяла нощ служители на Районното управление в Гоце Делчев от Фериз Хавальов.

Мотивите  за отмяната на наказателното постановление са, че със спирането чрез звуков сигнал от движещ се полицейски патрул и подаването на светлинен сигнал не са спазени законовите изисквания за постоянно светещ или мигащ надпис „Полиция. Спри!“, какъвто в случая не е бил подаден.

С това съдът приема, че във въпросната нощ шофьорът не е извършил нарушение, тъй като не е бил длъжен да спре.

Магистратите не откриха и доказателства, че след гонката Хавальов е избягал, тъй като не е бил открит от полицаите за проверка и такава в действителност не му е била направена.

Решението на Районния съд в Гоце Делчев подлежи на касационно обжалване пред Административния съд в Благоевград в 14-дневен срок.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене