Гимназисти от Разлог с награди от национален ученически конкурс

Снимки: Община Разлог

Деветокласничките Боряна Илиева, Елина Терзиева и Ина Манафова от СОУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ – Разлог ще посетят Народното събрание като награда от Седмия национален ученически конкурс, който тази година е посветен на миграцията.

В конкурса взеха участие 140 ученици от цялата страна. Въпреки трудната тема, те показаха изключителни познания и заинтересованост по въпроса. 14 ученици от двете възрастови категории получиха голямата награда – посещение на Европейския парламент в Брюксел.

Учениците бяха оценявани от авторитетно жури, в състав: Мария Габриел, Радослав Стаменков – ръководител на Мисията на Международната организация по миграция в България, проф. д-р Анна Кръстева – директор на Центъра за европейски бежански, миграционни и етнически изследвания, Надя Барух – директор и главен редактор на националното издателство за образование и наука към МОН „Аз Буки”  и доц. д-р Николай Попов от катедра „Международно право и международни отношения” в Югозападен университет „Неофит Рилски”.

Тържествената церемония по награждаването се проведе в Дома на Европа в столицата, а евродепутатът Мария Габриел връчи наградите. Тя приветства участниците в тазгодишния конкурс и сподели, че смелостта на учениците да дадат отговори на такова предизвикателство заслужава уважение, а информираността им по темата позволява да имат обективно мислене.

Участничките от Разлог споделиха, че са много щастливи от доброто си представяне в конкурса, както и че писането на есето е бил повод да се замислят какво точно представлява миграцията и защо хората са принудени да мигрират от родината си.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене