БАСАТ: Българските превозвачи започват да блокират ГКПП-та с Гърция

Българските превозвачи започват да блокират ГКПП-та с Гърция. Това каза за Агенция „Фокус” председателят на БАСАТ Миролюб Столарски във връзка с това, че към този момент български превозвачи започват да блокират граничните пунктове с Гърция. „На хората им омръзна да се гаврят гръцките фермери с тях. Първо имаше уговорка в определени интервали от време да бъдат пропускани през граничните пунктове, но не се пускаха. От другата страна си представете как седите 20 часа на границата и гледате как се гаврят едни пияни фермери с вас. Те говорят, че техните семейства гладували, а на тези хора, които са на границата семействата не гладуват ли”, попита Столарски.

„Все българите трябва да бъдем машата за гърците, за да могат да си оправят нещата. Ситуацията е непоносима. Хората вече не издържат”, категоричен е Столарски.

„Ние абсолютно ги подкрепяме и скоро може да им помогнем”, подчерта Миролюб Столарски и допълни, че към този момент събират сведения от всички пострадали шофьори и превозвачи, за да може да заведат иск към гръцки съд.

На въпрос по какъв начин може да се намери изход от ситуацията по българо-гръцката граница председателят на БАСАТ заяви „По начин, по който да им се пречи. Явно трябва да се затворят тези граници и да се знае, че няма граница между България и Гърция. Тогава като видят, че не е толкова важно тяхното спиране на границата, тогава може би ще разберат, че това не е начинът, по който трябва да извиват ръцете на българските превозвачи, въобще на българските граждани”.
На въпрос кои гранични пунктове ще бъдат блокирани Миролюб Столарски каза, че „В разговорите с инициативния комитет, където сме говорили искат всичките да ги блокират. А не гърците да идват да си играят тук на казино на Кулата, а след това да отиват да си допият и пак да се върнат да си играят. С рейсове си ги возят”, даде за пример той.

„Аз мисля, че напрежението стигна до края. Колкото и да има толерантност към някого един човек, когато започне вече да прекалява с толерантността на отсрещния, то преминава в наглост”, категоричен е Столарски.

По думите му, с протестните действия превозвачите искат да няма граница с Гърция и да се знае, че трябва да се използват алтернативни пътища. Попитан ако блокадите от гръцка и българска страна не бъдат премахнати какво ще се случи с превозвачите и стоките, които те превозват председателят на БАСАТ заяви, че „Ще се връщат обратно и ще трябва да обикалят. Сега ги пускат, влизат в Гърция и седят и чакат още 3-4 дни. По-добре да не влизат в Гърция и да се знае, че тези, които са там съответно ще се изтеглят по обиколни пътища и да се знае, че там вече българи няма”.

„През Македония и през Турция може да се преминава, защото тези граници не са затворени от гръцките фермери”, каза още Миролюб Столарски.

Любомира НИКОЛОВА / Информационна агенция „ФОКУС”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене