Австрийка и швейцарка покориха Боровец в състезанията за Европейската купа при жените

Перфектна организация, много публика и отлично трасе съпътстваха надпреварата в курорта

След 2-годишно прекъсване Боровец отново бе домакин на два старта в гигантския слалом за Европейската купа по ски, този път при дамите. Най-добрите състезателки от Европа премериха сили, скорост и техника на писта „Попангелов“ в курорта, а спусканията им дадоха много отговори в сезонните класирания.

Още в първия ден бе решена съдбата на малката купа в гигантския слалом, след като водачката в подреждането Щефани Брунер затвърди доминацията си в дисциплината. Австрийката, която се пусна по пистата със стартов номер 1, наложи невероятно темпо, на което нито една от колежките й не можа да отговори и след по-спокоен втори манш си гарантира освен първото място и малката купа в гигантския слалом.

Плътно зад нея се нареди швейцарката Симоне Вилд, като със събраните точки тя се изкачи на второто място. Друга австрийка – Рикарда Хазер, пък даде третото най-добро време за деня.
На следващия ден Щефани Брунер се задоволи с бронзовия медал, докато финиширалата втора в първия ден швейцарка Симоне Вилд даде всичко от себе си по трасето и успя да се пребори за първото място в сериозната конкуренция на още 60 от топсъстезателките на Стария континент. Единственото разместване на почетната стълбичка дойде благодарение на бързината и техниката на французойката Клара Дирез, грабнала сребърното отличие.
Голямата надежда на България за челно класиране – Мария Киркова, даде 34-то време, а радващото за публиката бе, че и нейните по-млади съотборнички – Вера Асенова, Михаела Кехайова и Даниела Елинова, също завършиха и двата гигантски слалома.

Състезателките останаха впечатлени от условията и организацията на стартовете в Боровец.

„Пистата бе подготвена превъзходно. Имахме късмет и с времето, че се задържа ясно до края на надпреварата. Всичко бе прекрасно и си тръгвам от Боровец с чудесни впечатления и спомени. Искам специално да подчертая, че никога на състезания за Европейската купа не сме били обект на подобно внимание“, изрази радостта си не само от спечелените два медала, но и от отношението на организатори и публика швейцарката Симоне Вилд. Колежката й от Австрия Рикарда Хазер също остана впечатлена от многобройната публика и цялостното настроение покрай двата гигантски слалома в най-стария роден ски център.

„Благодаря на състезателките за топлите думи. Това бе една страхотна седмица, която дълго ще се помни с тези четири старта за Европейската купа, което е нещо изключително в световен мащаб. Най-важното е, че всичко това се прави за децата, за ските и за това повече хора да могат да излязат в планината, сред природата, да се докоснат до пистите и да се увлекат по зимните спортове“, щастлив бе след състезанието президентът на родната ски федерация Цеко Минев.

Сред гостите на състезанията бяха единственият петкратен носител на Световната купа в алпийските ски при мъжете Марк Жирардели, единственият български скиор с победа в старт от Световната купа – самоковецът Петър Попангелов-младши, министрите на младежта и спорта и туризма Красен Кралев и Николина Ангелкова. Специален гост през втория състезателен ден пък бе бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който изгледа скоростното преминаване на скиорките между вратите в компанията на ексминистъра на енергетиката и енергийните ресурси Мирослав Севлиевски.

С двата старта се сложи началото и на тържествата по повод 120-годишнината от основаването на Боровец като планински курорт.

viaranews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене