Винената партия днес закрива Зарезановите празници

Винената партия днес закрива Зарезановите празници с ритуално зарязване на лозовите масиви в симитлийското село Черниче.

Без име

Симпатизантите на единствената у нас подобна организация пожилават на всички стопани голям берекет през тази година, за да може в късна есен да напълнят бъчвите с много грозде и да направят чуден гроздов еликсир.

„Днес е последният ден, в който почитаме нашия любим светец Трифон Зарезан. Пийваме с мярка от напитката на боговете. Вино щом се лее, 100 години се живее”, убеден е лидерът Иван Лулейски, който над 19 години оглавява Винената партия.

Днес активистите на Винената партия ще се съберат в ресторанта в град Симитли, за да се почерпят и да си припомнят ценни съвети и мъдрости от четирите книги, които организацията написа и издаде през годините. Последната книга се казва „От лозето до трапезата“.

„В нея разкриваме майсторлъка на занаята – как се произвежда качествено вино и как се пие умерено. Трябва да се пие в компания, да се замезва. За червеното вино са подходящи червените меса – телешко и свинско, за бялото – бели меса, пилешко и риба. Нужно е да се пие бавно”, разкри Иван Лулейски.

Девизът на Винената партия е „Чрез виното да забравим злото”. Симпатизантите на най-пивката партия го спазиха за пореден път и се отдадоха на веселие, танци и песни в последния ден от Зарезановите празници.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене