На 13 февруари православната църква почита паметта на св. Евлогий и преподобните Мартиниан и Зоя.

Свети Евлогий е носил титлата архиепископ Александрийски и се славел с благочестивостта и предаността си към Христовата вяра. Светецът е живял по времето на император Ираклий през VII век.

На днешния ден се почита и паметта на преподобния Мартиниан. В неговото житие се разказва, че когато е бил на 18 години, е извършил духовен подвиг и е живял в безмълвие до 25-годишна възраст. След като отказала да говори, той бил дарен със силата да лекува всякакви болести.

Преподобният Мартиниан е бил подлаган на различни изкушения от Дявола. Един ден при него дошла блудница, която опитала да го съблазни. Тя отишла до дома му и помолила за подслон. Светецът решил да я подслони, защото в този ден навън валяло дъжд.
Влизайки в дома на преподобния, жената започнала да се съблича. Тогава светецът излязъл от килията, която обитавал, запалил огън и започнал да ходи с боси крака по парещите въглени, разказва sanovnik.bg.

Както обикалял по жаравата, той си говорел: „Трудно ти е Мартиниан, да изтърпиш този временен огън, а как ще успееш да понесеш вечния огън, който е приготвил за теб Дяволът? ”

Щом видяла действията на светеца, блудницата се разкаяла и му поискала прошка.

Дълги години Мартиниан е живял в уединение, докато един ден се хвърлил в бурното море, за да спаси душата си от греха, а Господ му изпратил делфин, който го изнесъл на брега.

Тогава Мартиниан решил да тръгне по света и да проповядва Христовата вяра. Той обходил 164 страни и намерил смъртта си в Атина през 422 г.

Имен ден празнуват: Евлоги, Евлогий, Живка, Зоя, Светлана, Фотина, Мартин, Мартиниан, Мартиниян, Марти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене